Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Boeken

'Vloed' van Susan Smit

boekomslag Vloed van Susan Smit
boekomslag Vloed van Susan Smit

HP/DeTijd noemde haar ooit meer dan een heks. En dat is ze. Want naast haar werk als literair recensent, columnist, interviewer en actrice, schrijft Susan Smit ook boeken. Ze schrijft zelfs meer dan ze leest, zei ze in Trouw. Al liggen de verhoudingen dit jaar waarschijnlijk iets anders, omdat ze is toegetreden tot de jury van de Librisprijs 2009, die in mei wordt uitgereikt.

Zelf maakt ze dan misschien geen kans op die prijs, gelezen wordt ze wel. Vloed (Lebowski, € 18,90) domineert sinds februari de bestsellerlijsten. En ook haar eerste twee romans (plus verschillende spirituele gidsen) verkopen goed. Waarom zou je dan niet verder gaan volgens hetzelfde principe? Vloed is namelijk opnieuw, net als haar debuut, een historische roman, en gaat wederom over een onmogelijke liefde. En dan zijn er nog de vrouwen, vaak eigengereide types, die zich afzetten tegen de heersende moraal.

Smit zou zich voor de roman verdiept hebben in het werk van Henriëtte Roland Holst. Maar daarover komen we maar weinig te weten. Het draait in Vloed vooral om de liefde: ‘In haar ogen lag een vurige blik en haar mond was ontspannen, de lippen van elkaar. Ze wilde gekust worden.’

Natuurlijk – dat kussen loopt aanvankelijk op niks uit. Jacob, de visser op wie Adriana verliefd wordt, besluit dat een huwelijk tussen hen onmogelijk is. Adriana voelt zich gedumpt, en ziet een toekomst tegemoet als single en verzorgster van haar oude moeder. Dan ontmoet ze ober Hendrik, een bastaardzoon van Willem III. Ze trouwen tegen de regels in, Adriana wordt onterft en verbannen naar Meppel. En – je voelt het al aankomen – Hendrik blijkt een hork die het op haar geld heeft gemunt. Adriana pakt haar spullen en keert terug naar Noordwijk. Terug naar visser Jacob: ‘Zoals het is begonnen, zo zal het ook eindigen.’

Met het verschijnen van haar debuutroman in 2005 werd er meteen een nieuwe stroming in het leven geroepen, Writers on Heels: ‘Een generatie schrijfsters die de liefde voor literatuur moeiteloos combineert met hoge hakken.’ En dat is wat dit boek ook is: een flardje Henriëtte Roland Holst, veel zomerjurken, smachtende lippen en vurige blikken.

Lineke Nieber