Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Formule 1

Vettel haalt nu wel finish en wint race

Formule 1-coureur Sebastian Vettel heeft zondag de Grote Prijs van Maleisië gewonnen. In Bahrein en Australië was de 22-jarige Duitser al dicht bij de zege, maar haalde hij de finish niet door pech. Na een bijna perfecte race ging hij in Sepang als winnaar over de streep.

De Australiër Mark Webber eindigde als tweede en bezorgde Vettels team Red Bull daarmee een dubbel succes. De Duitser Nico Rosberg werd derde, de eerste podiumplaats van dit seizoen voor de debuterende renstal van Mercedes.

Webber startte vanaf poleposition nadat hij zaterdag de kwalificaties op het kletsnatte circuit van Sepang de snelste tijd had neergezet. Vettel, die in de twee voorgaande races vanaf poleposition begon, had de beste start vanaf de derde plaats. Hij ging Rosberg en Webber voorbij en pakte direct de leiding. Webber kon zijn teamgenoot, zeker nadat hij tijd had verloren tijdens een pitstop, niet meer inhalen. „Ik had graag een stapje verder willen zijn”, zei de Australiër na de wedstrijd. „Maar het was een perfect weekend voor ons.” Vettel, na afloop van de race: „In het gevecht om de eerste plaats hadden Mark en ik respect voor elkaar. In mijn plaats had hij dezelfde strijdwijze gekozen.”

De overwinning van Red Bull kwam als geroepen voor het team. Vettel: „Het was cruciaal voor het team om niet in paniek te raken. We zijn rustig gebleven, want het seizoen is nog lang. Beter dan op deze manier hadden we ons niet kunnen herstellen.”

De Brit Lewis Hamilton, die vanaf de twintigste plek moest starten, reed een sterke inhaalrace en eindigde als zesde in zijn McLaren. Regerend wereldkampioen Jenson Button, Hamiltons teamgenoot, was zaterdag in de kwalificatietraining op het natte asfalt geslipt en was met zijn McLaren blijven steken in de grindbak. Hij moest daardoor vanaf de zeventiende plek starten en eindigde als achtste.

Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher viel na tien ronden uit met een defect aan het linkerachterwiel van zijn auto. In de eerste twee races van het seizoen was de man die bij Mercedes zijn comeback maakt in de Formule 1 achtereenvolgens op de zevende en de tiende plaats geëindigd.

Op jacht naar zijn eerste wereldtitel deed Vettel goede zaken. Hij klom naar de twee plaats in het klassement. De Spanjaard Fernando Alonso raakte zijn koppositie kwijt. Hij blies in de voorlaatste ronde de motor van zijn Ferrari op en behaalde geen punten. Zijn ploeggenoot Felipe Massa nam door zijn zevende plaats in Sepang de leiding in het klassement over, met 39 punten. Alonso en Vettel volgen op twee punten. (ANP)