Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Van Lanschot wil vaste salaris topman verhogen

Het vaste salaris van topman Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers zal dit jaar met 150.000 euro stijgen. De bank voor vermogende particulieren, die over 2009 een verlies van 15,7 miljoen euro boekte, gaat dit voorstel volgende maand voorleggen aan haar aandeelhouders.

Deckers verdiende over 2009 een basissalaris van 500.000 euro. Dit was 550.000 euro, maar het bedrag werd eenmalig verlaagd om kosten te besparen. De bank wil het vaste salaris van Deckers vanaf 2010 verhogen naar 700.000 euro.

Dit is in lijn met de bankencode die vorig jaar werd opgesteld naar aanleiding van de financiële crisis en die ook geldt voor banken die geen overheidssteun kregen, zoals Van Lanschot. Uitgangspunt van de code is om de bonussen te verlagen, om het belang van kortetermijnwinst te beperken. Omdat de bonussen fors naar beneden gaan worden topmannen en andere bestuurders gecompenseerd met een stijging van het vaste salaris.

Ook bij andere banken, zoals ABN Amro, is dit al doorgevoerd. Het idee achter de wijziging is dat bankiers minder risicovol te werk zullen gaan en meer zullen letten op de resultaten van hun acties op de langere termijn. Het nemen van veel te grote risico’s – in combinatie met de beloningsstructuur – wordt gezien als een van de oorzaken van de financiële crisis die de wereld in een recessie stortte.

De salarisverhoging van Deckers gaat gepaard met een beperking van het variabele deel van het beloningspakket. Hij kan in totaal nog 1,2 miljoen euro verdienen als hij alle doelstellingen haalt, dat is een daling van 19 procent. Als de bank beter presteert dan de doelstellingen kan Deckers maximaal 1,8 miljoen extra verdienen, een daling van 22 procent.

Deckers krijgt over 2009 geen bonus. Zijn inkomsten over 2009 zijn drastisch gedaald. In 2008 kreeg Deckers 980.000 euro, over 2009 505.000 euro. De daling was vooral het gevolg van het wegvallen van de bonus.