Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Twente leunt op topverdedigers

VVV-Venlo 0 FC Twente 2

Ruststand 0-1. 38. N’Kufo 0-1, 88. Ruiz 0-2. Scheidsrechter: Van Egmond. Toeschouwers: 7.500.

De opmerkelijke opmars van FC Twente wordt weleens gekscherend afgeschilderd als de ‘Bryan Ruiz Show’. De spits uit Costa Rica maakte zaterdagavond tegen VVV-Venlo de 2-0 voor de koploper uit de eredivisie en staat op 23 doelpunten. Ruiz speelde een middelmatige wedstrijd, maar was wel wederom het middelpunt van de feestvreugde. Op de achtergrond deelde het centrale verdedigingsduo Peter Wisgerhof en Douglas stilletjes mee in het geluk. Opnieuw hield het tweetal achterin de ‘nul’.

Wisgerhof (30) en Douglas (22) staan minder in de schijnwerpers dan de sierlijke aanvaller Ruiz, maar hun inbreng bij FC Twente is enorm. Voor routinier Sander Boschker vormen ze het betrouwbare centrum achter in het elftal dat dit seizoen in dertig wedstrijden slechts 22 doelpunten te verwerken kreeg. Alleen nummer twee Ajax incasseerde drie treffers minder. FC Twente ligt met nog vier wedstrijden te spelen op titelkoers, maar de verdedigers blijven de nuchterheid zelve. „Voorlopig hebben we nog niks gewonnen”, stelde Wisgerhof na de 24ste competitiezege van FC Twente. „We moeten ons nu alleen richten op de volgende wedstrijd. En die is thuis tegen Heerenveen”, zei Douglas in Stadion De Koel.

Wisgerhof en Douglas hebben de club uit Enschede weinig gekost, maar de spelers zijn goud waard in de formatie van coach Steve McClaren. Wisgerhof kwam vorig jaar januari voor een bedrag van 750.000 euro over van NEC als vervanger van de naar Ajax vertrokken Rob Wielaert. Wisgerhof is een uitstekende vervanger gebleken van de voetballer die in Amsterdam op een zijspoor is beland. Douglas meldde zich in 2007 zelf aan voor een trainingsstage bij FC Twente nadat Ajax het advies van oud-voetballer Ronald de Boer had genegeerd om de Braziliaan vast te leggen. De boomlange Douglas is bij FC Twente uitgegroeid tot een van de beste verdedigers in de eredivisie.

De spitsen van VVV-Venlo hadden zaterdagavond vrijwel niets in te brengen tegen Wisgerhof en Douglas. Na de openingstreffer van Blaise N’Kufo in de 38ste minuut vertrouwde FC Twente misschien zelfs iets te veel op de verdedigers. In de tweede helft mocht VVV daardoor nog lang blijven hopen op een stuntje, totdat Ruiz vlak voor tijd het duel besliste. Met de wedstrijden tegen SC Heerenveen (thuis), AZ (uit), Feyenoord (thuis) en NAC Breda (uit) voor de boeg raakt FC Twente langzaam maar zeker bevangen door de titelkoorts.

Wisgerhof en Douglas beleven het slot van het seizoen ieder op hun eigen manier. Een kampioenschap zou voor beide voetballers een onverwacht hoogtepunt in hun carrière zijn. De erelijst van beide voetballers is nog leeg. „Het zou mooi zijn voor Nederland als FC Twente kampioen wordt”, mijmerde Douglas. „Maar ik blijf sowieso volgend seizoen bij de club.” Die belofte heeft Ruiz nog niet gedaan.