Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Toyota beboet in de VS

Toyota heeft maandenlang „bewust verzwegen” dat auto’s van het merk onverwachts kunnen versnellen wegens een defect aan het gaspedaal. Dat is een overtreding van de Amerikaanse wet die de autofabrikant op een maximale boete van 16,4 miljoen dollar (ruim 12 miljoen euro) moet komen te staan.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Verkeer, Ray LaHood, gisteren gezegd. Toyota zou zeker vier maanden hebben gewacht voordat het de problemen meldde. Volgens de Amerikaanse wet moeten veiligheidsgebreken binnen vijf dagen worden gerapporteerd.

Uit documenten zou blijken dat de autofabrikant al in september 2009 wist van de versnellingsproblemen. Toen voorzag de autofabrikant distributeurs in Europa en Canada van reparatietips. Pas in januari werd de kwestie openbaar gemaakt. Sindsdien heeft Toyota 2,3 miljoen auto’s wegens het probleem herroepen.

„We hebben nu bewijs dat Toyota heeft verzuimd om zijn wettelijke verplichtingen na te komen”, aldus LaHood. Toyota kan tegen de boete in beroep gaan. In totaal zijn wereldwijd ruim acht miljoen Toyota’s teruggeroepen wegens drie gebreken. (Bloomberg)