Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

The Situation

MTV staat niet bekend om zijn verfijnde smaak in televisieprogramma’s. De meeste formats lijken te bestaan uit de combinatie ‘onuitstaanbare karakters’ + ‘ongekende luxe’, met een enthousiaste aanvulling als: „Maar dan zijn ze allemaal zwanger en moeten ze daten met Aziatische ex-pyromanen! Hoera!” Hoewel ik heel erg van slechte televisie houd – vraag mij naar

MTV staat niet bekend om zijn verfijnde smaak in televisieprogramma’s.

De meeste formats lijken te bestaan uit de combinatie ‘onuitstaanbare karakters’ + ‘ongekende luxe’, met een enthousiaste aanvulling als: „Maar dan zijn ze allemaal zwanger en moeten ze daten met Aziatische ex-pyromanen! Hoera!”

Hoewel ik heel erg van slechte televisie houd – vraag mij naar het reilen en zeilen binnen de familie Pfaff en ik geef een powerpointpresentatie – ben ik geen MTV-fan. Nadat The Hills gescript bleek te zijn, vertrouwde ik niets meer. Ook als het ‘echt’ moest zijn deed het vaak te glamourous en bedacht aan. Het wordt nooit pijnlijk.

Natuurlijk is Lindsey Pfaff ook glamourous, maar de manier waarop zij wordt getiranniseerd door haar kindje Bruce is dat zeker niet.

Maar nu ben ik toch verslaafd. De real life-soap heet Jersey Shore en het is één lange parade van wansmaak. Acht jonge mensen mogen een zomer in een luxe huis aan de kust van New Jersey wonen. Het zijn Guido’s en Guidette’s: een subcultuur die mij totaal onbekend was.

Het komt er op neer dat ze van Italiaanse afkomst zijn en totaal geobsedeerd door hun uiterlijk: iedereen is diep gebruind, de mannen zijn gespierd, föhnen hun stekelhaar tot perfectie en zijn niet bang voor lippenbalsem. De meisjes hebben extensions in hun ravenzwarte haren en dragen piepkleine shorts.

Laat de lippenbalsem je overigens niet misleiden: een Guido is pas gelukkig als hij een meisje versiert terwijl hij een jongen in elkaar slaat en ondertussen naar zichzelf knipoogt in een spiegel. Tel daarbij op dat de Jersey kust een soort Amerikaans Salou is en je hebt een wonderschone, MTV waardige serie.

Alle mensen in het huis zijn belachelijk (Ronnie is een soort aap, Jwoww’s borsten zien eruit alsof ze ooit gaan opstijgen en Snooki lijkt ontsnapt uit de Teletubbies), maar ik ben het meest gefascineerd door Mike.

Mike heeft heel lang zijn buikspieren getraind. Die zijn nu zo gespierd dat hij ze een naam heeft gegeven. The Situation. „En dan kom je opeens in een situatie met The Situation”, zegt Mike. En dan lacht hij.

Maar de schoonheid van Mike is dat je door die lach een Heel Grote Verwarring ziet, die elke aflevering groter wordt. Ik heb The Situation, maar ben ik gelukkig? zie je Mike denken. Hij zegt van wel. Maar hij twijfelt. En daarom ben ik zo verslaafd: ik wil dat Mike doorslaat. Dat het pijnlijk wordt.

Ik hoop zo dat Jersey Shore wél echt is.