Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Tennisser Roddick wint finale Miami

Tennisser Andy Roddick heeft het Masters-toernooi van Miami gewonnen. De als zesde geplaatste Amerikaan was met 7-5 en 6-4 de sterk voor Tomas Berdych uit Tsjechië. Roddick revancheerde zich met de eindzege voor de verloren finale tegen de Kroaat Ivan Ljubicic bij het toernooi van Indian Wells twee weken geleden.

Berdych, nummer zestien van de plaatsingslijst, versloeg eerder in het toernooi Roger Federer en de Nederlander Thiemo de Bakker. Roddick was in de halve eindstrijd te sterk voor de Spanjaard Rafael Nadal en behaalde in Miami de 29ste toernooizege uit zijn carrière.

In 2004 was Roddick ook de beste in Miami. Tegen Berdych was zijn opslag weer doorslaggevend. In totaal sloeg de 27-jarige Amerikaan dertien aces. Het hele toernooi leverde Roddick maar twee keer zijn opslag in. Van de dertig wedstrijden die hij dit jaar speelde won Roddick er liefst 26.

Bij de vrouwen won Kim Clijsters het prestigieuze toernooi van Miami. De Belgische versloeg in de finale de Amerikaanse favoriete Venus Williams met opmerkelijk gemak in twee sets: 6-2 en 6-1. De eenzijdige partij duurde nog geen uur. Voor de agressief spelende Clijsters (26), die er twee jaar uit was wegens de geboorte van dochter Jada Ellie, was het de tweede grote titel na haar rentree in het WTA-circuit. Ze heropende haar succesreeks vorig jaar met de zege in het US Open.

„Het voelt goed om hier na drie jaar terug te zijn”, zei Clijsters. „Voor finales als vandaag doe je het. Ik speelde heel gefocust en ging snel van start. Venus is een uitstekende atlete, dus ik moest wel goed zijn. Ik probeerde gewoon het ritme van de halve finale tegen Justine Henin aan te houden.”

Clijsters, die in 2005 al eens de beste was in dit ‘vijfde grandslam’, brak de service van Williams in de derde game en speelde vanaf dat moment al een gewonnen wedstrijd. Dat zag zelfs de jonge Jada op de tribune. De armen konden na 58 minuten omhoog toen de als derde geplaatste Amerikaanse een forehand uitsloeg en het eerste van drie matchpoints meteen in het voordeel van Clijsters uitviel. Na haar zege in Miami klimt ze van de zestiende naar de tiende plaats op de wereldranglijst, die wordt aangevoerd door Serena Williams.

De Nederlander Robin Haase verloor gisteren in het ATP-toernooi van Casablanca in de eerste ronde van de Spanjaard Marcel Granollers: 6-7 (7) en 6-7 (5). (ANP)