Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Studiefinanciering is geen sleutel tot rijkdom

Sweder van Wijnbergen verwoordt wat velen met hem zullen denken over de bezuinigingen, namelijk dat de uitkomsten van de twintig ambtelijke commissies een gebrek aan wezenlijke verkenning van de al dan niet aanwezige problematiek laten zien (Opinie & Debat, 3 april). Van Wijnbergen focust vervolgens echter op drie topprioriteiten (AOW-leeftijd omhoog, hypotheekrenteaftrek beperken en studiefinanciering afschaffen) en vindt dat een politieke partij op zijn minst twee van deze drie topprioriteiten moet aanpakken, anders valt zo’n partij (genoemd wordt het CDA) door de mand. Wat Van Wijnbergen vergeet, is dat verhoging van de AOW-leeftijd een veel hogere graad van logica in zich heeft (wij leven immers objectief gezien langer en gezonder) dan de twee andere genoemde zaken. De hypotheekrenteaftrek is een zakelijk fenomeen, waar partijenverschillend tegenaan kunnen kijken. En met de studiefinanciering wordt bevorderd dat het jeugdig talent in dit land ook daadwerkelijk wordt opgeleid. Dit blijft voor Nederland, met de aspiratie om een hoogwaardige kennisintensieve maatschappij te zijn, van groot belang. De suggestie van Van Wijnbergen dat studiefinanciering een gratis sleutel naar rijkdom betekent, is onjuist. Daar komt het overgrote deel van degenen die een hogere opleiding hebben genoten, niet eens aan toe. En terecht, want men gaat niet naar een universiteit of hbo-instelling om rijk te worden, maar om zijn of haar talenten te ontplooien en daarna met de verworven kennis en vaardigheden de maatschappij ten dienste te staan.

In dit opzicht valt het CDA dus eerder een compliment te maken, dat men aan het principe van de studiefinanciering wenst vast te houden.

Drs. A.K. Zeldenrust

Alphen aan den Rijn