Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Spectaculaire redding uit Chinese mijn

Reddingswerkers rond een brancard met een van de geredde mijnwerkers uit de Wangjialing-mijn in het noorden van China. De mijnwerkers zaten ruim een week opgesloten. Foto AP In this photo released by China's Xinhua News Agency, a rescued miner is taken out of the flooded Wangjialing coal mine in Xiangning, north China's Shanxi Province, Monday, April 5, 2010. More than 100 Chinese miners were pulled out alive Monday after being trapped for over a week in a flooded coal mine, where some ate sawdust and strapped themselves to the shafts' walls with their belts to avoid drowning while they slept. (AP Photo/Xinhua, Yan Yan) ** NO SALES **
Reddingswerkers rond een brancard met een van de geredde mijnwerkers uit de Wangjialing-mijn in het noorden van China. De mijnwerkers zaten ruim een week opgesloten. Foto AP In this photo released by China's Xinhua News Agency, a rescued miner is taken out of the flooded Wangjialing coal mine in Xiangning, north China's Shanxi Province, Monday, April 5, 2010. More than 100 Chinese miners were pulled out alive Monday after being trapped for over a week in a flooded coal mine, where some ate sawdust and strapped themselves to the shafts' walls with their belts to avoid drowning while they slept. (AP Photo/Xinhua, Yan Yan) ** NO SALES ** AP

Op miraculeuze wijze zijn maandag meer dan honderdvijftien kompels uit de ondergelopen Wangjialingkolenmijn in de Chinese provincie Shanxi gehaald. Acht dagen lang hadden zij zich gevoed met zaagsel en koude thee voordat ze werden gered.

Door water weg te pompen konden zij bereikt worden via luchtschachten. De overlevenden vertelden dat zij zich met hun riemen hadden vastgebonden aan palen en haken om te voorkomen dat zij door het snel stromende grondwater werden weggesleurd.

Nog 40 mijnwerkers zitten vast in de mijn, die oogt als een ondergrondse parkeergarage met verschillende verdiepingen. Of ook zij de ramp overleven, hangt af van de vraag of de reddingswerkers de verdiepingen die zijn ondergelopen, snel genoeg kunnen leegpompen. Op het moment dat de mijn op 28 maart onder water kwam te staan bevonden er zich 261 mijnwerkers. Een eerste groep werd vorige week gered.

De media doen uitgebreid verslag. De ramp wordt niet, zoals vaak het geval is in de noordelijke mijnprovincies, verzwegen. Het reddingswerk wordt rechtstreeks uitgezonden en de Chinese staatstelevisie wordt zelfs toegelaten tot in de mijnschachten.

Het succes van de reddingsoperatie heeft tv-kijkend China verrast. Gemiddeld komen er per dag 7 mijnwerkers om het leven in China.

Het land is voor 70 procent van de energievoorziening afhankelijk is van steenkool.