Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

Slapende reus nog niet wakker

De club uit de derde stad van Nederland verliest in de slotfase van Ajax, dat in de race voor de landstitel blijft.

Voor ADO Den Haag komt de nacompetitie dichterbij.

Kees Luijckx van ADO Den Haag in duel met Ajax-speler Siem de Jong (rechts). Foto AFP Ajax Amsterdam's Siem de Jong (R) vies for the ball with ADO Den Haag's Kees Luijckx during their Dutch league football match on April 4, 2010. AFP PHOTO/ ANP/ ADE JOHNSON ***NETHERLANDS OUT - BELGIUM OUT***
Kees Luijckx van ADO Den Haag in duel met Ajax-speler Siem de Jong (rechts). Foto AFP Ajax Amsterdam's Siem de Jong (R) vies for the ball with ADO Den Haag's Kees Luijckx during their Dutch league football match on April 4, 2010. AFP PHOTO/ ANP/ ADE JOHNSON ***NETHERLANDS OUT - BELGIUM OUT*** AFP

Bijna kon trainer Martin Jol van Ajax afscheid nemen van zijn kampioensaspiraties. Nog wel tegen de club waarvoor hij tien jaar uitkwam als profvoetballer. ADO Den Haag, dat vorige week zijn trainer Raymond Atteveld wegstuurde, dwong de club uit Amsterdam zondag tot een uiterste krachtsinspanning. Tot de 93ste minuut deed de in degradatiestrijd verkerende Haagse ploeg de al wekenlang op volle toeren draaiende voetbalmachine haperen. Een schot van verdediger Toby Alderweireld bezorgde Ajax onverwachts alsnog de overwinning.

Op dat moment werd het doel van ADO Den Haag verdedigd door een speler. Ricky van den Bergh had de veel te grote handschoenen en het shirt aangetrokken van de met een rode kaart weggestuurde reservekeeper Barry Ditewig. Hij was weer de vervanger van doelman Robert Zwinkels die na een botsing met Ajacied Luis Suarez het veld met een blessure had verlaten. Ditewig stond elf minuten onder de lat, verrichtte een paar aardige reddingen, maar kreeg rood toen hij Demy de Zeeuw aan zijn schouders naar de grond trok. De Ajacied zou hem hebben geknepen. Van den Bergh begreep er niets van. „Want Diteweg is een teddybeer, de liefste jongen van de eredivisie. Enkele Ajacieden liepen ons voortdurend te provoceren. Daar werd ik misselijk van.”

Van den Bergh had een kuitblessure en in overleg met interim-trainer Maurice Steijn werd besloten het enfant terrible als doelman in te zetten. Er brak een krankzinnig Haags kwartiertje aan, waarin Van den Bergh zijn doel lange tijd schoon hield tegen vijf aanvallers van Ajax. Af en toe had hij niet in de gaten dat hij achter de doellijn stond. „Deed ik om een aanloop te kunnen nemen”, grapte hij achteraf. Op een wanhoopsschot van Alderweireld in de extra tijd, die zeven minuten zou duren, was hij kansloos. „Die had geen enkele keeper gepakt”, meende Diteweg.

Ajax houdt zodoende op de ranglijst FC Twente enigszins in het vizier, ADO Den Haag bleef in mineur achter. De nacompetitie met de eerstedivisieteams gloort. Hoewel er hoop werd geput uit de teamprestatie die Ajax deed wankelen. Karim Soltani, Timothy Derijck en Lex Immers waren bovendien dicht bij een doelpunt. „We zijn voor elkaar door het vuur gegaan”, meende Van den Bergh. „Als we zo spelen als tegen Ajax kunnen we nog een hoop punten verdienen want we treffen geen wereldploegen meer.”

Na het op non-actief stellen van Atteveld was volgens Van den Bergh de rust teruggekeerd op het industriegebied Forepark, waar de club in 2007 een fraai onderkomen heeft gekregen. De gemeente Den Haag investeerde miljoenen, maar de sleeping giant, zoals de club uit de derde stad van Nederland wordt genoemd, bleef in diepe rust. ADO Den Haag raakte in financiële problemen en werd gered door grootaandeelhouder Mark van der Kallen.

Dit seizoen rommelde het ook bij de sportieve leiding. Technisch directeur André Wetzel werd, ten onrechte bleek later, aan de kant gezet omdat hij niet aan de leiband wilde lopen van de raad van commissarissen. Die gaf trainer Atteveld alle vertrouwen, maar de leuke tv-persoonlijkheid was volgens de spelers in de kleedkamer een tiran die grof taalgebruik bezigde. Aanvankelijk werd Atteveld vorige week de hand boven het hoofd gehouden, omdat het volgens de clubleiding te laat in het seizoen zou zijn om een nieuwe trainer aan te stellen. Een dag later moest hij toch weg. Dat verdiende niet de schoonheidsprijs. Mogelijk wordt voor Atteveld nog naar een andere functie gezocht.

Oud-speler Steijn moet ADO nu in de eredivisie houden. Hij heeft niet de benodigde papieren en wordt formeel gedekt door ‘adviseur’ Lex Schoenmaker. „Het was altijd een droom voor mij om hoofdtrainer van ADO Den Haag te worden”, zegt Steijn. „Maar het is nu wat sneller gegaan. Ik moet nog de cursus coach betaald voetbal doen.”

Dit weekeinde werd bekend dat voorzitter Jan Lobel om „hem moverende redenen” zijn ambtstermijn niet zal verlengen. Volgens oud-sportjournalist Joop Niezen, voormalig hoofdredacteur van Voetbal International en vaak aanwezig op de tribune in het Forepark, is ADO Den Haag beleidsmatig al jaren op de verkeerde weg. De relatie met de amateurclub ADO wordt steeds meer afgebouwd.

„Die scheiding is de grootste fout die de club kon maken”, aldus Niezen. „Er is een armoedig zootje in het Zuiderpark achtergebleven.” Hij wijst er verder op dat de club niets doet met het rijke achterland van het stadion bij Ypenburg. Dat strekt zich uit van Zoetermeer tot Gouda en van Delft tot diep in het Westland. Naar het noorden tot Leiden. Men had gehoopt dat de nette, welgestelde Hagenaars, die zich door het wangedrag van de supporters in het Zuiderpark van ADO hadden afgekeerd, weer bereid zouden zijn in de club te investeren. Maar zij zijn weggebleven.

Volgens Jol komt het dit seizoen sportief gezien nog goed met ADO Den Haag. „Dit elftal is sterk genoeg om in de eredivisie te blijven. Na onder meer onze bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles kennen we het niveau in de eerste divisie. Daarom denk ik dat ADO zich ook in de nacompetitie zal redden. Er is nog niets aan de hand.”