Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Reeks aanslagen treft Iraakse hoofdstad

Bij vijf gecoördineerde bomaanslagen, waaronder een zelfmoordaanslag, op appartementsgebouwen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vandaag zeker 34 mensen om het leven gekomen. Meer dan honderd mensen werden gewond.

Sinds vrijdag zijn in Irak nu meer dan honderd mensen gedood bij verschillende zware aanslagen en aanvallen. Het geweld onderstreept hoe fragiel de veiligheidssituatie in Irak nog steeds is. In de nasleep van de parlementsverkiezingen van 7 maart is ook de politieke situatie instabiel met verschillende gegadigden voor het premierschap. Washington is nog steeds van plan al zijn gevechtstroepen voor 1 september uit Irak terug te trekken.

„We zijn in staat van oorlog met de resten van Al-Qaeda”, zei vanochtend generaal-majoor Qassim al-Moussawi, een woordvoerder van het veiligheidscommando in Bagdad. In een vraaggesprek op de staatstelevisie zei hij dat terroristen proberen de veiligheid en het politieke proces te verstoren. Behalve Al-Qaeda-in-Irak gaf hij ook de verboden Ba’athpartij van de opgehangen Iraakse leider Saddam Hussein de schuld.

De aanslagen op de woongebouwen kwamen twee dagen na een serie zelfmoordaanslagen op de ambassades van Iran, Egypte en Duitsland in Bagdad. Daarbij werden 41 mensen gedood en meer dan 200 gewond. De gecoördineerde aanslagen op de woongebouwen en op de ambassades dragen overeenkomsten met de reeks zware aanslagen die vorig jaar augustus begon met bomaanslagen op verscheidene ministeries in Bagdad.

Vrijdag executeerden gewapende mannen 24 dorpelingen in een sunnitisch gebied ten zuiden van Bagdad. De daders gingen van huis tot huis om hun slachtoffers te selecteren. Veel van de doden waren leden van een sunnitische militie, de Sahwa, die in 2006/2007 in opstand kwam tegen de extremisten van Al-Qaeda en met Amerikaanse steun de strijd tegen hen aanbond. Ook deze daders worden gezocht in kringen van Al-Qaeda.

Het geweld in Irak neemt sinds begin dit jaar weer gestaag toe. In maart eiste geweld 367 levens volgens cijfers van de Iraakse ministeries van Binnenlandse Zaken, Defensie en Volksgezondheid. In februari vielen 352 doden, tegen 196 in januari. (AFP, AP, Reuters)