Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Nauwelijks rijen voor de iPad

Technologiebedrijf Apple heeft 300.000 exemplaren van de iPad verkocht in het eerste weekeinde dat de draagbare computer zonder toetsenbord in de winkel lag. Het merendeel was afkomstig van klanten die zich al hadden ingeschreven om de zogeheten tablet pc te kopen. In veel gewone elektronicawinkels als Best Buy was de iPad niet uitverkocht.

Amerikaanse media doken tijdens het Paasweekend op de iPad-hype, in de verwachting dat het toestel dezelfde gekte zou creëren en als de iPhone bij de introductie in 2007. Bij de grootste Apple-winkel in New York stonden inderdaad Apple-fans in de rij om hun bestelling af te halen. Maar bij een ander New Yorks filiaal – tien minuten verderop – was het niet erg druk en was ook geen cameraploeg of toerist te zien.

Achter de kassa’s, maar voor de dozen vol gereserveerde iPads, stonden dertig Apple-werknemers te wachten: identieke blauwe T-shirts, een naambordje met daarop alleen een voornaam – want bij Apple is iedereen je vriend en heeft niemand een achternaam.

Verkoper Adam vraagt nog hoopvol: „Druk buiten? Rijen?” Nee, niemand. Hij is zichtbaar teleurgesteld.

Greg Packer, ‘rijzitter’ van beroep, is wel opnieuw van de partij . De voormalige vrachtwagenchauffeur stond in 2007 tegen betaling een week voor de deur van de Apple-winkel aan Fifth Avenue in New York te wachten. Zo werd hij bijna de eerste iPhone-bezitter ter wereld. Greg hield toen iedereen voor de gek door te zeggen dat hij een enorme Apple-fan was (en droeg zo bij aan de mediahype). In feite was hij gewoon zijn pensioen aan het aanvullen. Direct nadat hij een iPhone in handen kreeg, verkocht hij die door aan iemand anders.

Nu zit Greg Packer al sinds 31 maart in een blauw plastic stoeltje voor de New Yorkse Apple Store te bivakkeren om als eerste een iPad af te halen. Op zaterdag krijgt hij echter te horen dat hij zijn plek in de rij kwijt is: hij had van tevoren een exemplaar moeten reserveren.

Testverslag en videobespreking van de Apple iPad op nrc.nl/hebben