Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Minder geld voor partijen in campagne

De meeste politieke partijen zullen bij de aankomende verkiezingscampagne minder geld uitgeven dan bij de vorige verkiezingen in 2006. Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant.

De partijen zeggen door de val van het kabinet in februari minder tijd te hebben gehad om te sparen en donateurs te werven. D66 zegt veel geld te hebben gestoken in het opleiden van nieuwe volksvertegenwoordigers. De Partij voor de Dieren ontbeert ditmaal de eerdere financiële steun van twee grote donateurs.

Bij elkaar geven alle in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partijen grofweg tussen 7 en 9 miljoen euro uit. De vier grootste politieke partijen hebben elk meer dan een miljoen euro in kas. De campagnebudgetten van de PVV van Geert Wilders en Trots van Rita Verdonk zijn niet meegerekend omdat die geen informatie willen geven. De VVD heeft als enige partij een ruimer budget (minimaal 1,5 miljoen) dan vier jaar geleden.

Niet alle partijen weten al hoeveel geld ze gaan uitgeven. Bij het CDA hangt dat af van het nog goed te keuren campagneplan, zegt een woordvoerder. Hij stelt dat het budget lager zal zijn dan 1,5 miljoen euro, fors minder dan in 2006 toen de partij nog 2,3 miljoen euro uitgaf.

De PvdA was in 2006 2,3 miljoen euro kwijt, blijkt uit het jaarverslag. Hoeveel dat dit keer wordt, wil de partij niet zeggen. „Wij doen niet mee aan het spelletje wie het meest uitgeeft”, zegt een woordvoerder. De PvdA geeft alleen achteraf openheid van zaken. Andere partijen proberen hun kas de komende weken nog aan te vullen.

Campagnefinanciering: pagina 3