Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Mariniers ontzetten gekaapt Duits schip

In de maritieme wereld geldt als vuistregel: voor een gekaapt koopvaardijschip is een gewapende bevrijdingsactie zo ongeveer de laatste optie. Het risico voor de opvarenden is te groot. Veel gebruikelijker is dat losgeld wordt betaald.

Daarom was het optreden van het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp gisteren zo opmerkelijk. Mariniers van de Tromp bevrijdden rond half twee (Nederlandse tijd) met geweld het Duitse koopvaardijschip MS Taipan, zo heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De Tromp had ’s ochtends een noodoproep ontvangen van de Taipan, die 925 kilometer buiten de Somalische kust werd aangevallen door piraten. Het fregat voer daarop naar het vrachtschip. Nadat de tien zeerovers op de Taipan een oproep om zich over te geven negeerden, werden mariniers vanuit een helikopter op de Taipan neergezet. Na een vuurgevecht gaven de piraten zich alsnog over. Eén marinier raakte volgens Defensie lichtgewond door een val. De vijftien opvarenden van de Taipan bleven ongedeerd.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle heeft Nederland telefonisch bedankt, zo liet minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) vanochtend weten.

In de bijna twee jaar dat de Nederlandse marine bij Somalië actief is, heeft zij niet eerder een gekaapt schip ontzet.

De Taipan kon bevrijd worden doordat de opvarenden zich tijdens de piratenaanval terugtrokken in een beveiligde ruimte. In zo’n ‘citadel’ kunnen zeelieden een noodsignaal versturen naar marineschepen in de omgeving en veilig het gewapende ingrijpen afwachten. De anti-piraterijmissie van de Europese Unie adviseert om koopvaardijschepen die langs Somalië varen, in te richten met zo’n citadel.

De tien opgepakte piraten zitten nu aan boord van de Tromp. In overleg met het Landelijk Parket wordt bekeken of en, zo ja, waar zij vervolgd worden.