Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Maoïsten India doden recordaantal agenten

Bij een aanval van maoïstische guerrillastrijders op een patrouille in de jungle van Chhattisgarh, in het midden van India, zijn vanochtend zeker 75 paramilitairen en politieagenten gedood. Het is de zwaarste slag die de opstandelingen hebben toegebracht aan de Indiase veiligheidsmacht in decennia. Meer dan duizend strijders zouden de aanval hebben uitgevoerd.

Het incident is een blamage voor de Indiase autoriteiten. Die hadden enkele maanden geleden juist een offensief – operatie Green Hunt – aankondigden tegen de zogeheten ‘naxalieten’, genoemd naar het dorpje Naxalbari in West-Bengalen. Daar brak meer dan veertig jaar geleden een opstand uit tegen lokale landheren.

De naxalieten zeggen te strijden voor de rechten van boeren en adivasi’s, stammenvolkeren in de afgelegen wouden van India, die van hun grond worden verjaagd door opkomende mijnbouwbedrijven. Er zijn naar schatting meer dan 22.000 strijders actief in een ‘rode corridor” die zich uitstrekt van West-Bengalen en Jharkhand in het oosten tot Chhattisgarh en Andhra Pradesh in het midden. Drie jaar geleden al noemde premier Manmohan Singh hun aanwezigheid „de grootste bedreiging” voor de binnenlandse veiligheid van India.

Critici hebben de regering de afgelopen tijd regelmatig opgeroepen om iets te doen aan de werkelijke oorzaak van de verborgen burgeroorlog: het aanpakken van de economische en sociale achterstelling in plaats van grootschalig semi-militair optreden.