Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Lenteweer

Mooi lenteweer de rest van de week, met soms wat overdrijvende bewolking maar bijna geen regen.

Wel wordt het wat koeler. Morgenmiddag is het al wat minder zacht. De wind draait dan op steeds meer plaatsen van het zuidoosten tot het westen. Koele zeelucht dringt vervolgens binnen. In het oosten van het land gebeurt dit pas tegen de avond en wordt het lokaal 20 graden.

De winddraaiing komt door een storing die van west naar oost Europa binnentrekt en daarbij in twee stukken breekt. Het eerste gedeelte brengt morgen regen aan de Noorse kust en het andere deel veroorzaakt veel nattigheid in het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje. Tussen de beide slechtweergebieden in blijft, onder meer in Nederland, weinig van de storing over.

Vannacht wordt het helder met 5 tot 8 graden, morgen schijnt de zon door sluierwolken heen. In het oosten wordt het warm, met 18 tot 20 graden. Ook in het westen loopt de temperatuur snel op, met 12 tot 14 graden aan zee en 14 tot 17 graden landinwaarts. Maar op het moment dat de wind draait, koelt het wat af.

In de nacht naar donderdag veroorzaakt de verzwakte storing uiteindelijk nog een beetje motregen.

Donderdag overdag breekt vanuit het noordwesten de zon echter alweer door, op weg naar een waarschijnlijk fraai weekend.