Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Laat doelpunt houdt Ajax in kampioensrace

ADO Den Haag 0 Ajax 1

Ruststand 0-0. 93. Alderweireld 0-1. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 13.921.

Bijna kon trainer Martin Jol van Ajax zijn kampioensaspiraties vaarwel zeggen. Nog wel tegen de club waarvoor hij tien jaar uitkwam als profvoetballer. ADO Den Haag, dat vorige week zijn trainer Raymond Atteveld wegstuurde, dwong de Amsterdamse club zondag tot een uiterste krachtsinspanning. Tot de 93ste minuut deed de in degradatiestrijd verkerende Haagse ploeg de al wekenlang op volle toeren draaiende voetbalploeg haperen. De niet meer verwachte overwinning dankte Ajax aan een afstandsschot van verdediger Toby Alderweireld.

Op dat moment werd het doel van ADO Den Haag verdedigd door een speler. Ricky van den Bergh had de veel te grote handschoenen en het shirt aangetrokken van de uit het veld gestuurde reservekeeper Barry Ditewig. Hij was weer de vervanger van doelman Robert Zwinkels, die na een botsing met Ajacied Luis Suarez het veld met een blessure had verlaten. Ditewig stond elf minuten onder de lat, verrichtte een paar aardige reddingen, maar kreeg rood toen hij Demy de Zeeuw tegen de grond duwde. De Ajacied zou hem hebben geknepen. Van den Bergh begreep er niets van. „Ditewig is een teddybeer, de liefste jongen van de eredivisie. Enkele Ajacieden liepen ons voortdurend te provoceren. Daar werd ik misselijk van.”

Van den Bergh had een kuitblessure en in overleg met interim-trainer Maurice Steijn werd besloten de middenvelder als doelman in te zetten. Er brak een krankzinnig Haags kwartiertje aan, waarin Van den Bergh zijn doel lange tijd schoon hield tegen vijf aanvallers van Ajax. Af en toe had hij niet in de gaten dat hij achter de doellijn stond. „Deed ik om een aanloop te kunnen nemen”, grapte hij achteraf. Op een wanhoopsschot van Alderweireld in de extra tijd, die zeven minuten zou duren, was hij kansloos. „Die had geen enkele keeper gepakt”, meende Ditewig.

Ajax hield zodoende op de ranglijst FC Twente enigszins in het vizier, maar ADO Den Haag bleef in mineur achter. De nacompetitie met de eerste-divisieteams dreigt. Ofschoon er wel hoop werd geput uit de teamprestatie, die Ajax deed wankelen. Karim Soltani, Timothy Derijck en Lex Immers waren bovendien dichtbij een doelpunt. „We zijn voor elkaar door het vuur gegaan”, meende Van den Bergh. „Als we zo spelen als tegen Ajax kunnen we nog een hoop punten verdienen want we treffen geen wereldploegen meer.”

Na het op non-actief stellen van Atteveld was volgens Van den Bergh de rust teruggekeerd op het industriegebied Forepark, waar de club in 2007 een fraai onderkomen heeft gekregen. De gemeente Den Haag investeerde miljoenen, maar de sleeping giant, zoals de club uit de derde stad van Nederland wordt genoemd, bleef in diepe rust. ADO Den Haag raakte in financiële problemen en werd gered door grootaandeelhouder Mark van der Kallen. Dit seizoen rommelde het ook bij de sportieve leiding. Technisch directeur André Wetzel werd, ten onrechte bleek later, aan de kant gezet omdat hij niet aan de leiband wilde lopen van de raad van commissarissen. Die gaf trainer Atteveld alle vertrouwen, maar de leuke tv-persoonlijkheid was volgens de spelers in de kleedkamer een tiran die grof taalgebruik bezigde. Aanvankelijk werd Atteveld vorige week de hand boven het hoofd gehouden, omdat het volgens de clubleiding te laat zou zijn om een nieuwe trainer het zinkende schip te laten redden. Een dag later moest hij toch weg.

Oud-speler Steijn moet ADO nu in de eredivisie houden. Hij heeft niet de benodigde papieren en wordt formeel gedekt door ‘adviseur’ Lex Schoenmaker. „Het was altijd een droom voor mij om hoofdtrainer van ADO Den Haag te worden”, zegt hij. „Het is wat sneller gegaan. Ik moet nog de cursus coach betaald voetbal doen.”

Volgens oud-sportjournalist Joop Niezen, voormalig hoofdredacteur van Voetbal International en nog steeds vaak aanwezig op de tribune in het Forepark, is ADO Den Haag beleidsmatig al jaren op de verkeerde weg. De relatie met de amateurclub ADO wordt steeds verder afgebouwd. „Die scheiding is de grootste fout die de club kon maken”, aldus Niezen. „Er is een armoedig zooitje in het Zuiderpark achtergebleven.”

Niezen wijst er verder op dat de club niets doet met het rijke achterland van het stadion bij de nieuwbouwwijken Ypenburg en Leidschenveen. Dat strekt zich uit van Zoetermeer tot Gouda, van Delft tot diep in het Westland, en naar het noorden tot Leiden. De beleidsbepalers hadden gehoopt dat de nette, welgestelde Hagenaars, die zich door het wangedrag van de supporters in het Zuiderpark van ADO hadden afgekeerd, weer bereid zouden zijn om in de club te investeren. Maar zij zijn weggebleven.

Volgens Jol komt het dit seizoen sportief gezien nog goed met ADO Den Haag. „Dit elftal is sterk genoeg om in de eredivisie te blijven. Na ondermeer onze bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles kennen we het niveau in de eerste divisie. Daarom denk ik dat ADO zich ook in de nacompetitie zal redden. Er is nog niets aan de hand.”