Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Kort nieuws Sport

De Mos nieuwe trainer Sparta na ontslag van Adelaar

Rotterdam, 6 april. Aad de Mos is per direct aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Sparta. Hij is de opvolger van Frans Adelaar die na de nederlaag van zaterdag tegen SC Heerenveen (4-1) werd ontslagen. De 63-jarige De Mos blijft in elk geval tot het einde van het seizoen werkzaam bij de club uit Rotterdam. Beide partijen hebben de intentie om ook volgend seizoen met elkaar door te gaan. De Mos krijgt hulp van de assistent-trainers Jos van Eck en Martin Koopman. De Mos stapte donderdag na twee maanden op als hoofdtrainer van Kavala. Hij besloot met Koopman zijn contract in te leveren na een meningsverschil met de voorzitter van de Griekse club. De Mos, eerder werkzaam bij onder meer Ajax en PSV, moet Sparta behouden voor de eredivisie. De club heeft een punt meer dan nummer zestien ADO Den Haag. (ANP)

Nelson evenaart coachrecord NBA

Toronto, 6 april. Basketbalcoach Don Nelson van Golden State Warriors heeft zondag zijn 1332ste overwinning behaald in de Noord-Amerikaanse profcompetitie NBA. Met de zege op Toronto Raptors (113-112) evenaarde daarmee recordhouder Lenny Wilkens. Nelson kan vannacht Wilkens passeren als recordhouder, bij de wedstrijd tussen de Warriors en Washington Wizards. San Antonio Spurs bereikte zondag de play-offs van de NBA door kampioen Los Angeles Lakers te verslaan met 100-81. (ANP)

Den Bosch ontslaat hoofdcoach Beck

DEN BOSCH, 6 april. Basketbalclub EiffelTowers Den Bosch heeft zaterdagavond afscheid genomen van hoofdcoach Don Beck. De Amerikaan werd ontslagen wegens de tegenvallende resultaten. Maarten van Gent volgt hem met onmiddellijke ingang op. De oud-bondscoach stond gisteren voor het eerst voor de groep. Beck, die de grip op de selectie was kwijtgeraakt getuige de magere verrichting tegen hekkensluiter Rotterdam en de nederlaag tegen Amsterdam, won wel zijn laatste wedstrijd. Den Bosch versloeg Leeuwarden met 89-72. (ANP)

IJshockeyploeg verliest opnieuw

Den Haag, 6 april. De Nederlandse ijshockeyploeg heeft ook de tweede oefenwedstrijd tegen Roemenië ter voorbereiding op het WK in eigen land verloren. Het werd zondagavond in Den Haag 1-0 door een doelpunt van Istvan Nagy in de derde periode. Zaterdag was Roemenië in Geleen ook al iets te sterk: 3-2. Nederland speelt komend weekeinde in Nottingham en Sheffield nog twee oefenwedstrijden tegen Groot-Brittannië. Op 15 april komen de Fransen als sparringpartner naar Tilburg. Daar begint vier dagen later het wereldkampioenschap in groep A van divisie I. (ANP)

Britse bokser Haye wint titelgevecht

Londen, 6 april. Bokser David Haye heeft zaterdagavond met succes zijn titel van de World Boxing Association (WBA) in het zwaargewicht verdedigd. De Brit versloeg zijn uitdager, de Amerikaan John Ruiz, door hem in de negende ronde van het twaalf ronden tellende gevecht KO te slaan. Haye is de eerste Britse wereldkampioen in het zwaargewicht sinds Lennox Lewis. Deze stapte zeven jaar geleden voorgoed uit de ring. Haye veroverde de titel vorig jaar november op de Rus Nikolaj Valoejev. Hij won destijds op punten. (ANP)

Judoka Bosch mist EK door blessure

NIEUWEGEIN, 6 april. Edith Bosch ontbreekt eind deze maand bij de Europese kampioenschappen judo in Wenen. De voormalig wereldkampioene herstelt van een ribblessure, opgelopen tijdens de training. Bosch wordt in de categorie tot 70 kilogram vervangen door Linda Bolder, zo meldde de Nederlandse judobond vandaag. Bosch (29) richt zich nu op het olympisch kwalificatietraject dat na de EK begint. (ANP)

Coureur Bastiaans wint twee keer

ZANDVOORT, 6 april. Autocoureur Phil Bastiaans is de winnaar van de eerste ronde in het Dutch GT4 kampioenschap. De Porsche-rijder won bij de Paasraces op Zandvoort de sprintrace en de hoofdrace, de laatste met Matthijs Harkema. Titelverdediger Christiaan Frankenhout reed met Ferdinand Kool naar de tweede plaats in de hoofdrace. De BMW-combinatie Duncan Huisman/Ricardo van den Ende werd derde. Tv-presentator Rob Kamphues maakte zijn debuut in de Dutch GT4 en eindigde in de achterhoede. (ANP)