Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Kort nieuws Sport

Spaanse voetballers willen staken om achterstallig loon

Madrid, 6 april. De Spaanse vakbond van profvoetballers AFE dreigt met een staking. De spelers willen in het weekeinde van 16 tot en met 19 april geen wedstrijden spelen omdat de clubs hun financiële verplichtingen niet zouden nakomen. Vooral in de lagere divisies zeggen veel profvoetballers achterstallig loon te hebben. Volgens de AFE betaalt slechts 15 procent van de betaaldvoetbalclubs in Spanje de salarissen op tijd. De spelersvakbond wil een staking organiseren omdat de gesprekken met de clubs en de nationale voetbalbond RFEF over een oplossing moeizaam verlopen. In het speelweekeinde waarin mogelijk wordt gestaakt, staan onder meer de wedstrijden Real Madrid-Valencia en Espanyol-Barcelona op het programma. (ANP)

Elftal Iran geweerd wegens hoofddoek

Singapore, 6 april. Een van de nationale vrouwenvoetbalploegen van Iran mag niet deelnemen aan de Olympische Spelen voor sporters tussen 14 en 18 jaar van augustus in Singapore, omdat de speelsters bij de wedstrijden een hoofddoek willen dragen. De wereldvoetbalbond FIFA heeft Iran van de deelnemerslijst geschrapt en vervangen door Thailand, zo maakte de Aziatische voetbalfederatie vandaag bekend. Het nationaal olympisch comité van Iran heeft de voetbalsters verplicht met een hoofddoek te spelen. De FIFA staat dat echter niet toe. Volgens de reglementen van de wereldvoetbalbond mogen alleen een T-shirt of een trui, korte broek, sokken en schoenen worden gedragen op het veld. (ANP)

A’dam en R’dam in halve finales EHL

Door een onzer redacteuren

rotterdam, 6 april. De hockeyers van Amsterdam en Rotterdam ontmoeten elkaar in mei in de halve finale van de Euro Hockey League. Titelhouder Bloemendaal werd gisteren in Rotterdam uitgeschakeld in de kwartfinale door het Duitse Uhlenhorst, na een spectaculair duel (3-3) dat eindigde in shoot-outs. Amsterdam versloeg zondag het Belgische Leuven (3-2). Rotterdam was gisteren op eigen veld te sterk voor het Spaanse Atlétic Terrassa (5-3). De andere halve finale gaat tussen Uhlenhorst en RC Polo uit Barcelona. Bij de vrouwen plaatsten Den Bosch en Amsterdam zich in Berlijn moeiteloos voor de halve finales. Zij spelen tegen elkaar. De andere halve finale gaat tussen Uhlenhorst en Atasport Bakoe.

Portret EHL: pagina 17

Renner Valverde wint in Baskenland

ZIERBENA, 6 april. Alejandro Valverde heeft gisteren de eerste etappe van de Ronde van Baskenland gewonnen. De Spanjaard kwam na 152 kilometer van Zierbena naar Zierbena achter Raborenner Oscar Freire als tweede over de finish. Drievoudig wereldkampioen Freire, eerder dit seizoen winnaar van Milaan-Sanremo, week bij de sprint te veel uit naar links en werd door de wedstrijdleiding teruggezet naar de tweede plaats. De Fransman Christophe le Mevel eindigde als derde. Valverde droeg vandaag de leiderstrui bij de tweede etappe, van Zierbena naar Viana. (ANP)

Argentijn Haedo wint Rundum Köln

Keulen, 6 april. Wielrenner Juan Hosé Haedo heeft gisteren de 94ste editie van Rundum Köln gewonnen. De Argentijn van Saxo Bank verraste de Duitse topfavoriet André Greipel na iets meer dan 200 kilometer in een massasprint. De Italiaan Enrico Rossi eindigde als derde. (ANP)

Paulo Henrique naar Palmeiras

Heerenveen, 6 april. Voetballer Paulo Henrique zet zijn loopbaan voort bij Palmeiras, de nummer vijf uit de Braziliaanse competitie van vorig seizoen. Dat meldt zijn huidige werkgever SC Heerenveen op de eigen website. De 21-jarige Braziliaanse aanvaller ondertekende een contract voor twee jaar. (ANP)