Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kort nieuws Kunst

Willem Breuker wint van fonds

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 6 april. Wederom is het Fonds Podiumkunsten door de rechtbank op de vingers getikt: de Amsterdamse rechter heeft het besluit om geen structurele subsidie meer te geven aan jazzorkest Willem Breuker Kollektief vernietigd wegens gebrekkige onderbouwing. Het fonds had geoordeeld dat de ontwikkeling van Willem Breuker de laatste tien jaar tot stilstand was gekomen. Volgens de rechter wordt dit niet gestaafd door bronnen. Ook blijkt het fonds de concerten „slechts sporadisch” te hebben bezocht. Op 1 januari 2009 nam het nieuwe fond een deel van de vierjarige subsidies voor muziek, dans en theater over van de minister van OCW. De keuzes van het fonds leidden tot veel kritiek en rechtszaken. Eerder vernietigde de Raad van State al de subsidieafwijzingen van Theu Boermans en Ab Gietelink. Willem Breuker Kollektief vierde onlangs zijn 35-jarig jubileum met het concert Nog lang niet jarig, met gastoptredens van onder anderen wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou.

Sugar Lee Hooper (62) overleden

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 6 april. Kale zangeres Sugar Lee Hooper is zaterdag op 62-jarige leeftijd overleden. Begin jaren negentig had zij succes met covers van oude Nederlandstalige feestliedjes: De Wandelclub (‘Dol op een mandoline’) Oh, wat ben je mooi en Hooperdepoep. Zij werd in 1948 in Den Haag geboren als Marja van der Toorn, begon haar loopbaan als rockdrummer, en was in 2001 de eerste artieste die trouwde met een vrouw.