Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kort nieuws Economie

Directeuren Rio Tinto in beroep

Peking, 6 april. Twee voormalige werknemers van het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto gaan in beroep tegen hun veroordeling in China. Dat hebben hun advocaten zaterdag laten weten. De twee werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven en veertien jaar voor het aannemen van steekpenningen van Chinese ondernemingen en het stelen van handelsgeheimen. Twee andere werknemers, onder wie een Australiër die de vestiging van Rio Tinto in Shanghai leidde, kregen ook zware gevangenisstraffen. Het is nog onduidelijk of zij in beroep gaan. De vier werden vorig jaar juli opgepakt. (ANP)

Hoger tarief levert Kadaster winst op

Apeldoorn, 6 april. Het Kadaster heeft het verlies van 50 miljoen euro over 2008 vorig jaar weten om te buigen tot een positief resultaat van 2,1 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan een tussentijdse tariefsverhoging en besparingen. Dat maakte het Kadaster vandaag bekend. Als gevolg van de crisis en de stagnatie op de vastgoedmarkt kreeg het Kadaster, dat onder meer vastgoedrechten en hypotheken registreert, veel minder werk aangeboden. Het aantal akten lag het afgelopen jaar 27 procent onder dat van 2008, het aantal hypotheekstukken lag 30 procent lager. (ANP)

Crucell ontwikkelt vaccin met Glaxo

Leiden, 6 april. Biotechnologiebedrijf Crucell heeft een overeenkomst gesloten met farmacieconcern GlaxoSmithKline om samen een tweede generatie malariavaccin te gaan ontwikkelen. Dat maakte Crucell vandaag bekend. Preklinische data van andere studies wezen op betere immuniteit tegen de malariaparasiet, wanneer de technologie van Crucells Adenovirus en de eigen technologie op het gebied van malaria van GlaxoSmithKlines samen worden gebruikt. (ANP)