Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kort nieuws Buitenland

Mijnexplosie in West-Virginia: 25 doden, 4 vermisten

Montcoal, 6 april. Bij een explosie in een kolenmijn in de Amerikaanse staat West-Virginia zijn gisterenmiddag 25 mijnwerkers omgekomen. Er werden vanochtend nog vier mijnwerkers vermist. De oorzaak van de explosie in de Upper Big Branch-mijn, ongeveer vijftig kilometer onder de stad Charleston, is nog onbekend. Inspecteurs hebben de mijn eerder voor meer dan 382.000 dollar (284.000 euro) beboet, wegens onder meer een gebrekige ventilatie van methaangas, een te hoge concentratie van het brandbare kolenstof en het ontbreken van blusmaterialen. Het is het grootste mijnongeluk in de VS sinds 1984. (AP)

Zeven bewakers gedood in Algerije

Algiers, 6 april. Moslimextremisten hebben zaterdag in de Algerijnse regio Kabylië zeker zeven Algerijnse bewakers in dienst van een Turks bedrijf doodgeschoten. Dat hebben Algerijnse kranten zondag gemeld. Het was de bloedigste aanslag in maanden. De slachtoffers bewaakten arbeiders die werken aan een elektriciteitsproject. Dergelijk geweld is een laatste overblijfsel van de bloedige oorlog tussen moslimextremisten en de autoriteiten die in de jaren negentig tussen de 150.000 en 200.000 mensen, vooral burgers, het leven heeft gekost. (Reuters)

Arrestaties om coupplan Turkije

Istanbul, 6 april. Meer dan 80 mensen, in meerderheid militairen in actieve dienst, zijn gisteren in Turkije opgepakt wegens een vermeend legercomplot uit 2003 om de regering van de in de islam gewortelde AK-partij ten val te brengen. In februari waren al ongeveer 70 militairen, onder wie generaals en admiraals, aangehouden in de zaak. Een rechtbank in Istanbul besloot zondag generaal b.d. Cetin Dogan, de vermeende leider van de samenzwering, evenals 19 medeverdachten weer vast te zetten. Zij waren de voorgaande week in afwachting van hun proces vrijgelaten. (AFP)

‘Schengen’ wijzigt regels voor visa

Brussel, 6 april. De 25 Europese landen die meedoen aan het Verdrag van Schengen hebben met ingang van gisteren hun visumregels geharmoniseerd en visa voor kinderen van 6 tot 12 jaar goedkoper gemaakt. De belangrijkste wijziging is dat de behandeling van, en besluit over een visumaanvraag voor een kort verblijf (maximaal negentig dagen) in totaal niet langer dan vier weken mag duren. Aan ‘Schengen’ doen de EU-landen (behalve Bulgarije, Cyprus, Ierland, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk) mee, alsmede de niet-EU-landen IJsland, Noorwegen en Zwitserland. (Reuters)