Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kort nieuws Buitenland

‘Tweede dader van aanslag in metro Moskou bekend’

Moskou, 6 april. De Russische autoriteiten hebben de identiteit bevestigd van de tweede dader van de aanslagen in de metro van Moskou van vorige week. Het zou gaan om de 28-jarige Mariam Sjaripova, een lerares uit Dagestan, een Russische deelrepubliek op de noordelijke Kaukasus. Sjaripova zou een weduwe zijn van een gedode rebellenleider. De Russische krant Novaja Gazeta maakte haar identiteit gisteren bekend. Haar vader zou foto’s van zijn omgekomen dochter hebben herkend. Eerder meldden de autoriteiten al de identiteit van de andere dader. Het zou gaan om een 17-jarige weduwe van een opstandeling, ook afkomstig uit Dagestan. (AFP)

Oekraïne staakt NAVO-plannen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 6 april. President Viktor Janoekovitsj heeft gisteren per decreet de commissie opgeheven die het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne voorbereidde. Janoekovitsj zegt dat de huidige samenwerking met het bondgenootschap voldoende is. Janoekovitsj, die in februari aantrad, geldt als meer pro-Russisch dan zijn voorganger. Het Kremlin verzet zich tegen een Oekraïens lidmaatschap. Eerder kwam Janoekovitsj met een wetsvoorstel dat Oekraïne verbiedt zich aan te sluiten bij militaire allianties. Oekraïne werd in 2003 beloofd dat het op termijn lid mocht worden van de NAVO.

Morales op winst in regio’s Bolivia

La Paz, 6 april. De socialistische partij MAS van de Boliviaanse president Evo Morales heeft bij de regionale verkiezingen gisteren een bescheiden overwinning geboekt, zo blijkt uit voorlopige uitslagen. Regeringsgezinde gouverneurskandidaten hebben een ruime voorsprong in vijf van de negen departementen, de uitslag in de provincie Pando is nog onzeker. De oppositie lijkt aan de macht te blijven in de drie oostelijke departementen Beni, Santa Cruz en Tarija, die de meeste gasvoorraden hebben. Ook won de oppositie in zeven grote steden, waaronder regeringsstad La Paz. (AP, AFP)

N-Korea executeert 2 hoge partijleden

Seoul, 6 april. Noord-Korea heeft twee hoge partijfunctionarissen geëxecuteerd die leiding gaven aan de recente geldhervorming in het land, en niet een zoals eerder werd gemeld. Dat heeft de Zuid-Koreaanse krant NK zondag gemeld, op basis van anonieme bronnen. De twee functionarissen, de chef van het departement van planning en financiën van de leidende Arbeiderspartij en een plaatsvervangend chef van het staatsplanbureau, zouden op 12 maart door een vuurpeloton zijn gedood. Eind vorig jaar ‘revalueerde’ het regime de munt in een poging de inflatie te beteugelen. Dat leidde echter tot sociale onrust omdat spaargeld van burgers ineens niets meer waard was. (AP)

Mongolen eisen aftreden regering

Ulan Bator, 6 april. In Ulan Bator, de hoofdstad van Mongolië, hebben gisteren ongeveer 5.000 mensen het aftreden van de regering geëist. De twee coalitiepartijen, de Democratische Partij en de voormalige Communistische Partij (MPRP), beloofden in 2008 de bevolking geld uit te keren zodra een belangrijk mijnbouwcontract werd gesloten. Dat contract is inmiddels gesloten maar er is nog geen geld uitgekeerd. De demonstratie was de grootste sinds juli 2008, toen duizenden mensen protesteerden tegen vermeende verkiezingsfraude. Een groot deel van de bevolking is afhankelijk van staatsuitkeringen. (AP, AFP)

Kritiek op leger na dood Palestijnen

Jeruzalem, 6 april. Israëlische militaire onderzoekers hebben kritiek geuit op militairen die verantwoordelijk zijn voor de dood van in totaal vier Palestijnen in de bezette Westelijke Jordaanoever vorige maand. Volgens de onderzoekers gebruikten de militairen geen rubberkogels, maar „kennelijk” echte munitie om een eind te maken aan onlusten op 20 maart, waarbij twee doden vielen. In een tweede incident, op 21 maart, schoten militairen twee mannen dood van wie ze dachten dat zij hen aanvielen. De militairen hadden op „meer professionele manier kunnen optreden”, aldus de onderzoekers. Israëlische mensenrechtenorganisaties hadden de incidenten aan de kaak gesteld. (AP)