Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kort nieuws Binnenland

CU: geleidelijke afschaffing aftrek hypotheekrente

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 6 april. Over dertig jaar moet de hypotheekrenteaftrek voor individuele huizenbezitters zijn verdwenen. De crisis vereist een tijdelijke verhoging van de BTW, een verdere fiscalisering van de AOW en een versnelde verhoging van de AOW-leeftijd, om die uiteindelijk afhankelijk te maken van de gemiddelde levensverwachting. Dit zijn enkele punten uit het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie, dat de partij vanmiddag presenteerde. Met de mix van belastingverhogingen en bezuinigingen wil de partij 16 miljard euro bezuinigen tot 2015. De besparingen moeten het mogelijk maken dat de ontwikkelingshulp omhooggaat, om uiteindelijk structureel uit te komen op 1 procent van het bruto nationaal product.

Moeder opgepakt voor dood kind

Door onze correspondent

Leeuwarden, 6 april. Een 21-jarige vrouw uit Drachten en haar 20-jarige vriendin uit Valkenswaard zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het tweejarige dochtertje van de eerste. De twee brachten het meisje zaterdagnacht zwaar gewond naar het ziekenhuis in Eindhoven, waar ze later die dag overleed. De twee vrouwen werden nog in het ziekenhuis aangehouden. De beide verdachten waren zaterdagnacht met het slachtoffer op een verjaardagsfeest in Gestel. Wat er precies is gebeurd, wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen. Sectie op het stoffelijk overschot van het kind wees uit dat het door geweld om het leven is gebracht.

Proef met kleine brandweerauto

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 6 april. De brandweer Rotterdam-Rijnmond komt met een proef om kleine branden sneller te kunnen bestrijden. In plaats van de gebruikelijke zes man op een grote wagen, worden vanaf 2012 bij beginnende branden kleinere wagens met twee à drie brandweerlieden ingezet. Volgens directeur Don Berghuijs van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zijn de grote wagens met zes man niet altijd nodig. Kleinere wagens kunnen volgens hem ook sneller ter plaatse zijn. Cees van Beek, voorzitter van de Vakvereniging Brandweervrijwilligers, noemt het plan echter een „verkapte bezuinigingsmaatregel”. Ook vreest hij voor de veiligheid van de brandweerlieden.

Vorstschade kost gemeenten meer

Rotterdam, 6 april. Gemeenten zijn door de strenge winter veel meer geld kwijt aan het repareren van wegen die beschadigd raakten door de vrieskou. Dat blijkt uit een inventarisatie die RTL Nieuws verrichtte bij twintig grote gemeenten. De gemeenten zijn gemiddeld vijf keer duurder uit dan na de winter 2008-2009. In totaal hebben ze dit jaar 14 miljoen euro uitgegeven. In Groningen stegen de kosten het meest: 750.000 euro, vijftien keer zoveel als een jaar eerder. Nijmegen was het meeste kwijt aan reparaties; 2,2 miljoen euro, bijna vier keer zoveel als in 2009. (ANP)

13.000 afzeggingen voor Telefoongids

Amsterdam, 6 april. Ruim 13.000 mensen hebben sinds zaterdagavond via internet aangegeven dat ze de papieren Telefoongids niet meer hoeven te ontvangen. Dat heeft een woordvoerder van de gids vandaag gemeld. Uit een internetonderzoek van het tv-programma Kassa bleek dat bijna 60 procent van de Nederlanders de gids niet meer in de bus wil hebben. Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) stelde dat de automatische verspreiding van de gids onder zeven miljoen huishoudens moet stoppen. (ANP)