Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Koken met passiemuziek

Als je even nergens aan denkt, stel dat zoiets mogelijk is, hoor je na de Pasen vanzelf de passiemuziek nog klinken. Bij elk ei dat ik uit mijn handen laat vallen schreeuwt een evangelist: „Und die Erde erbebete, und die Felsen zerrissen!” en dat is dan nog het minst blasfemische. Het is wel mooi, dat wij zo’n traditie voor passiemuziek hebben, en ik houd er ook erg van, maar zie die muziek maar weer eens uit te bannen. Daar gaat tijd overheen.

Voorlopig zal nog wel bij elke snee in mijn vinger een alt in mijn hoofd om erbarmen verzoeken, laat ik de uien iets te hard bakken dan heft het koor meteen aan: „Mensch bewein dein Sünde gross”. Dat is verbluffend met muziek en tekst, je kunt ze op alle mogelijke en onmogelijke manieren inzetten. Dat gaat niet alleen bij popmuziek, die beroemd is om haar multi-inzetbaarheid, maar dus ook bij de meest tijd- en verhaalgebonden muziek die er is.

Wel jammer trouwens dat er in de evangelies zo weinig wordt gezegd over dat paasmaal, alleen maar dat ze het paaslam zullen bereiden. Je zou wel willen weten hoe dan, en vooral wat er verder bij gegeten werd. Ik weet wel dat er bijbelse kookboeken bestaan hoor, maar gewoon iets meer informatie in de brontekst zelf, dat zou wel prettig zijn.

Niet dat er niet gegeten wordt – feestmalen zijn ook in de Bijbel belangrijk, van het gemeste kalf tot de eindeloos schenkende wijnkruiken, van het zich vermenigvuldigende brood tot de overheerlijke linzenschotel.

Eten ís gewoon belangrijk. Dat zal ook wel een reden zijn dat godsdiensten er vaak voorschriften voor hebben. Als je aan het eten komt, kom je aan de mensen, en dan laat je ze voelen, of ze laten zichzelf voelen, hoe verstrekkend de invloed van de god of de goden is. Het is eigenlijk verbluffend dat het christendom geen eetvoorschriften kent: „Niet wat de mond in gaat maakt een mens onrein, maar wat de mond uit komt, dat maakt een mens onrein.”

Deze eieren met asperges en kruidenmayonaise zullen dus niemand onrein maken, integendeel zou ik zeggen, ze zijn een heerlijk voorgerecht dat weinig werk kost – je moet alleen even de mayonaise maken.

Asperges met ei en kruidenmayonaise (voor 4 personen)

 • 4 eieren
 • 12 groene asperges voor de mayonaise:
 • 3 takjes dragon
 • klein bosje kervel
 • 3 el waterkersblaadjes
 • 1 eierdooier
 • wat citroensap
 • 1,5 dl maisolie
 • 4 ansjovisfilets
 • 4 augurken
 • 1 el kappertjes
 • 1 lenteuitje

Blancheer de kruiden kort in kokend water. Laat ze goed uitlekken en pureer ze.

Maak de mayonaise op de bekende wijze: klop een eierdooier (met een vork of met de mixer) los met een beetje zout, een snufje peper, een paar druppels citroensap en eventueel een theelepeltje mosterd. Voeg er al kloppend druppelsgewijs de olie bij tot de mayonaise begint te binden, dan kan de olie er in een dun straaltje bijgegoten worden. Doe de kruiden erbij en klop het geheel even door.

Spoel de kappertjes, de ansjovis en de augurken af en hak ze allemaal fijn.

Hak ook het lente-uitje fijn. Roer dat alles door de kruidenmayonaise en laat het geheel een uurtje in de ijskast staan zodat de smaken loskomen.

Kook de groene asperges en de eieren. Laat de eieren afkoelen, pel ze en snijd ze doormidden. Leg ze met de asperges op een bord en geef bij elke portie een flinke lepel van de kruidenmayonaise.