Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Kleffen in de blubber bij paasvuur Espelo

Foto Peter de Krom Paasvuren bij Holten 4 april 2010. Ieder jaar proberen vier plaatsen rond Holten het grootste paasvuur in m3 te bouwen. Foto: Peter de krom
Foto Peter de Krom Paasvuren bij Holten 4 april 2010. Ieder jaar proberen vier plaatsen rond Holten het grootste paasvuur in m3 te bouwen. Foto: Peter de krom

Noord- en Oost-Nederland stonden op Eerste Paasdag in vuur en vlam, net als dit stelletje dat de paasvuren in Espelo, nabij Holten bijwoonde.

Jaarlijks steekt men op deze dag, zodra de duisternis valt, honderden metershoge ‘paasbulten’ met hout- en groenafval in brand. Duizenden mensen komen af op dit eeuwenoude, van oorsprong Saksische gebruik om de lente aan te kondigen.

Het slechte weer gooide zondag hier en daar roet in het eten. Door het vele natte hout veroorzaakten de paasvuren in Bornerbroek, Enter en Wierden flink wat rookwolken. Bij het vuur in Espelo, waar deze foto gemaakt is, stonden mensen tot aan hun knieën in de blubber. Maar dat mocht de pret niet drukken: het bier vloeide rijkelijk, aldus fotograaf Peter de Krom.

Sommige dorpen organiseren jaarlijks een wedstrijd waarbij het erom gaat wie het hoogste vuur kan bouwen. Espelo heeft nog steeds de hoogste ‘paasbaoke’ ooit op zijn naam staan. Het vuur laaide in 1987 27 meter hoog op.