Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Karzai dreigt met overstap Talibaan

De Afghaanse president Karzai heeft zijn westerse bondgenoten dit weekend opnieuw voor het hoofd gestoten door te dreigen dat hij zich bij de Talibaan aansluit als hij verder onder druk wordt gezet om hervormingen door te voeren. Hij heeft dat gezegd in een besloten bijeenkomst met een groepje parlementariërs, aldus enkele van hen.

Zij oordeelden dat de president overdreef, om in het gevlei te komen bij pro-Talibaan-parlementariërs. Karzai zou een nerveuze indruk hebben gemaakt. „Hij zei: als ik onder buitenlandse druk kom, sluit ik me misschien wel aan bij de Talibaan”, aldus afgevaardigde Farooq Mareni. „Hij zei dat de opstand dan kan veranderen in verzet.” Karzai suggereerde daarmee dat de Talibaan legitieme verzetsstrijders kunnen worden.

Karzais opmerkingen komen op een gevoelig moment. De NAVO maakt zich op voor een groot offensief in juni om de Talibaan te verdrijven uit de zuidelijke stad Kandahar. Zondag vroeg Karzai stamhoofden om het offensief te steunen.

Vorige week baarde Karzai al opzien met de uitspraak dat de Verenigde Naties en westerse landen zich schuldig hebben gemaakt aan massale fraude bij de presidentsverkiezingen. Bij die verkiezingen, in augustus, was juist enorme fraude aangetoond in het voordeel van Karzai.

In een telefoongesprek had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton vrijdag haar ergernis over de uitspraken aan Karzai overgebracht. Het Witte Huis had die uitspraken „zeer zorgwekkend” genoemd. Het dreigement van zaterdag om uit het politieke proces te stappen en aansluiting te zoeken bij de Talibaan leidde opnieuw tot een reactie van het Witte Huis. „Namens het Amerikaanse volk zijn we gefrustreerd”, zei woordvoerder Gibbs gisteren. (AP)