Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Internationaal kort

Twee agenten gedood bij nieuwe aanslag op de Noord-Kaukasus

Karabulak. Bij een zelfmoordaanslag in de Russische deelrepubliek Ingoesjetië op de Kaukasus zijn gisteren twee agenten om het leven gekomen. Dat meldden Russische autoriteiten. De dader had het volgens politiefunctionarissen gemunt op het hoofdbureau van de politie in de stad Karabulak. Hij bracht zichzelf tot ontploffing op het moment dat een auto met agenten het pand binnenreed. De aanslag is de meest recente in een serie van gewelddadigheden gerelateerd aan de Noord-Kaukasische strijd. Woensdag kwamen twaalf mensen om bij een aanslag in de deelrepubliek Dagestan. Vorige week maandag kwamen bij zelfmoordaanslagen op de metro in Moskou veertig mensen om het leven. Russische media meldden zaterdag dat één van de aanslagen in de Moskouse metro is gepleegd door een 17-jarige vrouw uit de deelrepubliek Dagestan. Volgens het Kremlin zijn de daders zogenoemde ‘zwarte weduwen’, vrouwen die hun man zijn verloren in de strijd met Russische troepen. (BBC, AP, Reuters)

Lees een achtergrond over de Kaukasus via nrcnext.nl/links

Aanslagen Irak eisen zeker zestig levens

Bagdad. Gewapende mannen doodden in de nacht van vrijdag op zaterdag 24 burgers in het soennitische dorp Sufiya in het district Rasheed, ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. De daders deden zich voor als Amerikaanse militairen. Volgens een woordvoerder van het Iraakse leger zijn dit weekeinde tientallen verdachten aangehouden. Bij drie aanslagen in Bagdad kwamen zaterdag zeker 38 mensen om het leven en raakten ten minste 239 mensen gewond. Een explosies vond plaats bij de Iraanse ambassade, meldde een woordvoerder van de Iraakse politie. Hierbij kwamen 21 mensen om. De Iraanse ambassadeur in Irak zei dat het onduidelijk was of de ambassade het doelwit was van de aanslag. De twee andere aanslagen vonden plaats in de wijk Mansour, bij de Duitse en Egyptische ambassades. Enkele personen die na de aanslagen zijn opgepakt, hebben bekend. Ze zouden lid zijn van Al-Qaeda. (AP, BBC)

Duitsers doodden vijf Afghaanse militairen

Kunduz. Duitse militairen hebben vrijdagavond nabij Kunduz, in het noorden van Afghanistan, per abuis zeker vijf Afghaanse militairen gedood. Dat meldde het Duitse leger zaterdag. Volgens de legerleiding negeerden de Afghaanse militairen meerdere stoptekens, waarna de Duitsers het vuur op hun auto’s openden. Het incident gebeurde kort nadat drie Duitsers waren omgekomen tijdens gevechten met de Talibaan. Een woordvoerder van het Duitse leger zei de gebeurtenis ernstig te betreuren. De Duitse bondskanselier Merkel heeft in een telefoongesprek haar medeleven betuigd aan de Afghaanse president Karzai. Er is onderzoek ingesteld. (Reuters)

Noodtoestand in deel Mexico na aardbeving

Tijuana. In de Mexicaanse deelstaat Baja California is de noodtoestand uitgeroepen, nadat het gebied in de nacht van zaterdag op zondag werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. De aardschok kostte aan zeker twee mensen het leven. De doden en zo’n honderd gewonden vielen in de hoofdstad van de deelstaat Mexicali, aan de grens met de Verenigde Staten. Een onbekend aantal gebouwen raakte beschadigd, aldus lokale autoriteiten. De beving werd tot in de Amerikaanse steden Las Vegas, Los Angeles en San Diego gevoeld maar veroorzaakte daar nauwelijks schade. Wel kwam een onbekend aantal mensen vast te zitten in liften. (AP)