Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

'In de Achterhoek duren feesten lang'

Het kampioenschap van De Graafschap moet de opmaat zijn voor een stabiel verblijf in de eredivisie.

De Graafschap werd zondag kampioen van de eerste divisie en keert na één jaar terug in de eredivisie. Voorzitter Sietze Veen vertelt dat promotie de aanzet is tot een nieuwe toekomst voor de club.

Uitgefeest?

Sietze Veen: „Nee, in de Achterhoek duren feesten altijd lang. De titel vieren we nog de hele week, met zaterdag een huldiging op het Marktplein in Doetinchem.”

Blijft Darije Kalezic trainer?

„Dat hangt af van de besprekingen, maar er is een afspraak dat hij bij een kampioenschap mag blijven. Ook voor de elf spelers die per 1 april ontslag is aangezegd, geldt dat er nog onderhandelingen volgen. Daar beginnen we deze week mee. We hebben bewust gewacht tot na het kampioenschap.”

Heeft De Graafschap een toekomst in de eredivisie?

„Alleen als we een nieuw stadion kunnen bouwen. Dan kan ons budget, dat nu zeven miljoen euro bedraagt, structureel stijgen tot vijftien à zestien miljoen. Daarmee denken we een stabiele eredivisieclub te kunnen worden.”

Hoe ver gevorderd zijn de plannen voor een nieuw stadion?

„Zo ver dat wij als club nog deze maand een besluit over de financiering en een projectontwikkelaar kunnen nemen. In juni volgt de gemeente Doetinchem.”

Wat voor stadion wordt het?

„Het eerste ter wereld dat duurzaam wordt gebouwd. Het stadion moet de motor worden van een nieuwe bedrijventerrein in Doetinchem-Oost, dat in zijn geheel milieubewust wordt opgezet. Onze grote troef bij de realisatie wordt oud-speler Guus Hiddink, die door geïnteresseerde bedrijven voor campagnedoeleinden kan worden gebruikt.”