Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Geen subsidie meer voor groene stroom? Hèhè

Eindelijk wil minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) subsidies voor groene stroom afschaffen (NRC Handelsblad, 30 maart), iets wat al lange tijd sterk bepleit wordt door mensen en organisaties die een transitie naar decentraal opgewekte groene stroom willen versnellen. Het is wel merkwaardig dat zij dit pas bepleit nu zij demissionair is. Zij was het die steeds maar het subsidiesysteem in stand hield en zelfs de wet nog veranderde om een consortium van een aantal bedrijven en boeren in de Noordoostpolder een subsidie van 1 miljard euro te kunnen geven voor een groot windmolenpark bij Urk. Als alternatief komt zij met een wollig verhaal over internationaal beleid, innovatiebeleid en industriebeleid. Ook dat gaat handenvol overheidsgeld kosten.

Het echte alternatief kost maar één week werken voor een ambtenaar: de goed werkende feed-in regeling uit Duitsland vertalen. Dan krijgt iedereen die decentrale duurzame energie opwekt een eerlijke prijs voor de aan het net geleverde elektriciteit en de extra kosten voor de elektriciteitsbedrijven worden in de elektriciteitstarieven verrekend. Dat scheelt miljarden overheidsgeld, draagt dus bij aan de bezuinigen én is effectief. Ze kan dan misschien meteen een andere ambtenaar één week laten werken aan de vertaling van de Canadese regeling van door de overheid gegarandeerde groene obligaties. Daar komt vast veel inleg van particulieren en bedrijven in, kost de overheid bijna niets en geeft de particuliere investeerder een goedkope lening om zijn of haar investering in tien tot vijftien jaar af te lossen.

Met beide maatregelen weet de kleine investeerder waar hij of zij aan toe is en zal de transitie snel verlopen.

Prof.dr. F.N. Stokman

Hoogleraar sociologie en C8Foundation, Groningen