Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Formule 1

Formule 1: Vettel wint Grote Prijs van Maleisië

Formule 1-coureur Sebastian Vettel heeft zondag de Grote Prijs van Maleisië gewonnen. In Bahrein en Australië was de 22-jarige Duitser al dicht bij de zege, maar gooiden autoproblemen roet in het eten. In Sepang had de bolide van Vettel geen technische mankementen. Na een bijna perfecte race ging hij als eerste over de finish. De Australiër Mark Webber eindigde als tweede en bezorgde Vettels team Red Bull daarmee een dubbel succes. De Duitser Nico Rosberg werd derde, de eerste podiumplaats van dit seizoen voor Mercedes.

Webber startte vanaf poleposition nadat hij zaterdag de kwalificaties op het kletsnatte circuit van Sepang de snelste tijd had neergezet. Vettel, die in de twee eerdere GP’s vanaf poleposition begon, had de beste start vanaf de derde plaats. Hij ging Rosberg en Webber voorbij en pakte direct de leiding. Webber kon zijn teamgenoot, zeker nadat hij tijd had verloren tijdens een pitstop, niet meer inhalen. „Ik had graag een stapje verder willen zijn”, sprak de Australiër na de wedstrijd. „Maar het was een perfect weekend voor ons.” Vettel, na afloop van de race: „In het gevecht om de eerste plaats hadden Mark en ik respect voor elkaar. In mijn plaats had hij dezelfde strijdwijze gekozen.”

Vettel reageerde uitgelaten nadat hij als eerste over de finish was gekomen. „Geweldig gedaan jongens”, riep hij door de radio naar zijn team. „Wat een fantastische auto.” De overwinning van Red Bull kwam als geroepen voor het team dat ondanks goede races maar niet kon winnen. Vettel: „Het was cruciaal voor het team om niet in paniek te raken. We zijn rustig gebleven, want het seizoen is nog lang. Beter dan op deze manier hadden we ons niet kunnen herstellen.”

De Brit Lewis Hamilton, die als twintigste moest starten, reed een sterke inhaalrace en eindigde als zesde. Regerend wereldkampioen Jenson Button slipte zaterdag op het natte asfalt en parkeerde zijn McLaren in de grindbak. Hij moest daardoor vanaf de zeventiende plek starten en eindigde als achtste. Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher viel na tien ronden uit met een defect aan het linkerachterwiel van zijn auto.

Vettel deed goede zaken in de stand van het WK. Hij klom naar de twee plaats in het klassement. De Spanjaard Fernando Alonso raakte zijn koppositie kwijt. Hij blies in de voorlaatste ronde de motor van zijn Ferrari op en behaalde geen punten. Zijn ploeggenoot Felipe Massa nam door zijn zevende plaats in Sepang de leiding in het klassement over, met 39 punten. Alonso en Vettel volgen op twee punten. (ANP)