Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

een weekeinde vol voetbal

Real Madrid en FC Barcelona hebben in de aanloop naar de topper van komend weekeinde geen fout gemaakt. Real behaalde bij Racing Santander de twaalfde competitiezege op rij: 0-2. De doelpunten van ‘De Koninklijke’ kwamen op naam van Cristiano Ronaldo (strafschop) en Gonzalo Higuain. Barcelona was met 4-1 te sterk voor Athletic de Bilbao. Bojan Krkic (tweemaal), Jeffren en Lionel Messi waren trefzeker voor Barça. Tegenvaller voor het elftal van trainer Josep Guardiola – ook met het oog op de return tegen Arsenal in de Champions League – was de kuitblessure die Zlatan Ibrahimovic opliep tijdens de warming-up. Real en Barcelona gaan na dertig speelronden samen aan de leiding in de Primera Division, met allebei 77 punten.

Bayern München is weer koploper in de Bundesliga. De ploeg van trainer Louis van Gaal won zaterdag de topper tegen naaste concurrent Schalke 04 met 2-1. Bayern heeft nu één punt voorsprong op Schalke. Zonder de geblesseerde Arjen Robben speelde Bayern tegen Schalke het grootste deel van de wedstrijd met tien man, nadat Hamit Altintop al voor rust rood had gekregen. Met pijn en moeite stelden de bezoekers de zege veilig. Franck Ribéry opende de score; Thomas Müller vergrootte de marge tot 2-0. Kevin Kuranyi deed namens Schalke nog wat terug.

Hamburger SV heeft dit seizoen problemen met Paolo Guerrero. Begin februari moest de club een psycholoog naar Peru sturen om de spits van zijn vliegangst af te helpen. Zondag raakte Guerrero opnieuw in opspraak. De Peruaanse international, ingevallen voor Ruud van Nistelrooy, gooide na afloop van het duel met Hannover 96 (0-0) een plastic fles in het gezicht van een toeschouwer.

In de Premier League nam Chelsea de koppositie over van Manchester United na de zege in het onderlinge duel op Old Trafford. Met nog vijf wedstrijden te spelen is het verschil tussen beide titelkandidaten twee punten. Arsenal, dat met 1-0 won van Wolverhampton Wanderers, staat derde, op drie punten van Chelsea. Tegen Manchester kwam Chelsea op voorsprong door Joe Cole, die met een mooie hakbal doelman Edwin van der Sar verraste. Invaller Didier Drogba, die al enkele maanden last heeft van een lichte liesblessure, leek in de 79ste minuut het duel te beslissen met zijn 25ste competitiedoelpunt: 0-2. Federico Macheda verkleinde de achterstand tot 2-1. Daar bleef het bij, ondanks een wanhoopsoffensief van de thuisploeg met ook Van der Sar nog in de spits.

AZ heeft bij Heracles Almelo geïnformeerd naar de beschikbaarheid van trainer Gertjan Verbeek. Dat bevestigde Heracles-voorzitter Jan Smit zondag. Verbeek heeft een clausule in zijn contract waarin staat dat hij eventueel naar AZ mag vertrekken. „AZ heeft gevraagd of ze met Verbeek mogen praten. Door die clausule mag ik dat niet weigeren”, aldus Smit. Verbeek zelf reageerde laconiek: „Ik laat alles rustig op me afkomen.” Heracles versloeg zondag NEC met 2-0 en steeg naar de zesde plaats in de eredivisie. „Zolang je goed blijft presteren, komt de interesse vanzelf”, zei Verbeek. De coach benadrukte dat AZ nog geen concrete aanbieding heeft gedaan.

Aad de Mos gaat de uitdaging aan om Sparta in de eredivisie te houden. De 63-jarige Hagenaar volgt Frans Adelaar op die na de nederlaag tegen SC Heerenveen (4-1) werd ontslagen. De Mos krijgt hulp van de assistent-trainers Jos van Eck en Martin Koopman. Toen de club zich zaterdagmiddag bij de trainer meldde – hij kreeg een telefoontje terwijl hij zat te kijken naar de Engelse topper tussen Manchester United en Chelsea – wilde hij die kans niet laten liggen. De zaak was snel beklonken. „Sparta is een club met traditie, die mij ook aanspreekt uit het verleden”, zei De Mos, die vorige week opstapte bij het Griekse Kavala. Hij besloot samen met Koopman zijn contract in te leveren na een meningsverschil met de voorzitter.