Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Televisie

De nerd zegt: nog even niet kopen

Nee, hij is nog niet in Nederland te verkrijgen. Maar op basis van de Amerikaanse reacties en de ervaringen van gelukkige iPad-bezitter Freek Staps (hiernaast) kun je beoordelen of je je vakantiegeld al opzij moet leggen.

De iPad is een platte computer van 680 gram met aluminium achterkant en een glazen aanraakscherm, zonder muis of toetsenbord. Het 9,7 inch led-scherm is met een speciaal laagje bedekt zodat je vingerafdrukken makkelijk verwijdert. In de chique behuizing zit een snelle processor, wifi, gps (alleen in het 3G-model dat later op de markt komt) en tot 64 GB geheugen. Op een volle accu kun je tien uur video kijken en surfen.

De iPad kost tussen de 499 en 699 dollar. Voor een versie met 3G mobiele internetverbinding betaal je 130 dollar extra. Duur? Mwah, veel smartphones kosten al meer dan 500 euro. De Nederlandse prijs en introductiedatum van de iPad zijn trouwens nog niet bekend.

De opstarttijd van de iPad is snel in vergelijking met een gewone computer. Je bedient het apparaat met je vingers, net zoals bij de iPhone. Ook de beschikbare software is te vergelijken met iPhone OS platform.

Mijn eigen iPhone is allang onmisbaar gebleken. Maar over het nut van de iPad – vervangt dit nou je laptop of is het iets extra’s? – valt te discussiëren. Hij past niet in je binnenzak en vervangt niet je telefoon, ook al werken bijna alle iPhone-programma’s erop. Die maken echter nog geen optimaal gebruik van het grote scherm. Dat geldt wel voor de speciale iPad-programma’s, nu ruim duizend. Met name de entertainment- en media-industrie (kranten, tijdschriften, tv-stations) zijn actief. Ook boekuitgevers, want Apple presenteert de iPad als een concurrent voor e-readers die nog met elektronische inkt werken. E-ink is superzuinig en prima te lezen in zonlicht. Dat is met een glimmende gadget als de iPad geen pretje. Maar met het led-scherm kun je wel lekker in het donker lezen, bijvoorbeeld in bed.

Apple denkt dat de iPad een revolutionair apparaat is, de grote mediabedrijven hopen mee dat vele miljoenen consumenten dit soort tablet-pc’s gaan gebruiken en voor content gaan betalen. Iedereen zijn persoonlijke tv, waarop je toegang hebt tot je (sociale) media en internettoepassingen. Op een luxer scherm dan dat van je smartphone.

Niets te klagen over entertainment, maar kun je er ook op werken? Apple ontwikkelde een afgeslankte versie van de kantoorsoftware iWorks. Maar het is behelpen met het virtuele toetsenbord – je hebt geen feedback van een toets-aanslag. Het is ook mogelijk om op een extern keyboard te typen maar dan zeul je wel weer wat extra’s mee.

De iPad is de voorloper van een nieuwe productgroep, de tablet-pc’s. Het kan alleen daarom al geen kwaad om te wachten op de opvolger – apparaten van de eerste generatie willen nog wel eens mankementen vertonen. Zo ook de eerste iPad. Om er een paar te noemen: je kunt niet rechtstreeks printen, daarvoor moet je je documenten mailen of via iTunes synchroniseren op je eigen computer – niet die van iemand anders. Een usb-aansluiting, bestanden uitwisselen via geheugenkaartjes, zelf kiezen welke programma’s je wilt installeren? Vergeet het maar. Zo’n gesloten systeem is prettig voor mensen die geen gedoe willen. De ideale, gebruiksvriendelijke computer voor digibeten. Maar een nerd of technofiel wil kunnen importeren en exporteren wanneer hij of zij dat wil. Die wil multitasken (niet alleen met Apple’s eigen programma’s), een webcamera gebruiken, sites met Flash bekijken, een toegankelijk bestandssysteem en filmpjes afspelen in andere formaten dan alleen de bestandstypen die Apple toestaat.

Vind je die vrijheid belangrijk, loop dan moet een boog om de iPad heen en blijf bij je netbook. Of kies voor een toekomstige tablet-pc op Windows 7 of Google Android, die straks in de winkel liggen. Of wacht nog even tot de iPad, net als de iPhone, gekraakt is.

Waardering: ***