Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

De leek zegt: iPad maakt leven simpel

Apple iPad op ware grootte. The Apple "iPad", a new tablet computing device, is shown in this publicity photo from Apple released to Reuters January 27, 2010. Apple Inc CEO Steve Jobs took the wraps off a sleek tablet that it called the iPad, pitching the new gadget at a surprisingly low price to bridge the gap between smartphones and laptops. REUTERS/Apple Inc./Handout (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCI TECH) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Apple iPad op ware grootte. The Apple "iPad", a new tablet computing device, is shown in this publicity photo from Apple released to Reuters January 27, 2010. Apple Inc CEO Steve Jobs took the wraps off a sleek tablet that it called the iPad, pitching the new gadget at a surprisingly low price to bridge the gap between smartphones and laptops. REUTERS/Apple Inc./Handout (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCI TECH) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS REUTERS

Achter de kassa’s, voor de dozen vol gereserveerde iPads, stonden dit weekeinde dertig Apple-werknemers: identieke blauwe T-shirts, een naambordje met daarop alleen een voornaam. Bij Apple is iedereen je vriend en is iedereen achternaamloos. Dan vraagt verkoper Adam hoopvol: „Druk buiten? Rijen?” Nee, niemand, kon meteen doorlopen. Adam kan zijn teleurstelling niet onderdrukken.

Amerikaanse media duiken op de iPad-hype en melden enorme rijen Apple-fans die voor de winkel staan te wachten om naar binnen te mogen (op de eerste verkoopdag werden 300.000 stuks verkocht). Maar bij het verlaten van deze New Yorkse Apple-vestiging – tien minuten van het hoofdfiliaal af – is geen cameraploeg of toerist te zien. Adams collega bij de voordeur was wel blij met de relatieve rust. Als ik allang weggelopen ben, hoor ik haar nog roepen: „Congratulations!”

Gefeliciteerd, dus, maar waarmee precies? De opwinding buiten beschouwing latend, lijkt de iPad vooral een apparaat dat consumenten wel wíllen maar niet nodig hebben. Het is Apples missie het publiek ervan te overtuigen dat de iPad de toekomst is en onmisbaar wordt. Het is mijn – ietwat bescheidener – opdracht te beoordelen of ik als doorsnee gebruiker echt niet meer zonder kan.

Mijn laptopgebruik is overzichtelijk: ik tik, surf en luister muziek. Ik maak geen filmpjes op mijn computer, ben geen grafisch ontwerper en spelletjes speel ik liever buiten. Maar ik richt mijn leven wel graag zo eenvoudig mogelijk in. Nu, na een eerste iPad-weekeinde, is het duidelijk dat deze Apple-computer me daar flink bij helpt.

Om te beginnen het formaat: de iPad is zeker vier keer zo licht als mijn laptop, een stuk handzamer, en het design straalt natuurlijk ook op mij af in de metro, trein of het park. Het helpt dat er geen muis of keyboard bij zit. Is dat eigenlijk raar, tikken op een glasplaat? Ja. Ongeveer tien minuten. Daarna werkt het prima; anders was ik al 320 woorden geleden gestopt met dit stuk.

Op zaterdagavond lig ik op de bank (waarschuwing: de iPad is slecht voor je nachtleven) en heb zin in tv. Sommige Amerikaanse omroepen bieden hun programma’s (inclusief reclameblokken) aan op het apparaat en dankzij de geheimzinnige A4-chip (door Apple zelf ontworpen) en de snelle draadloze verbinding verloopt dat vlekkeloos. Niet één keer stotterend beeld of oponthoud wegens bufferen.

’s Ochtends blijven de papieren kranten voor de deur liggen; ik lees ze op de iPad. Een abonnement kost een paar dollar per maand. Bijkomend voordeel: de digitale versies van de kranten zijn zo gemaakt dat ik constant geprikkeld word om verder te lezen (vinger naar rechts over het scherm), die ene foto groter te zien (met vinger op scherm tikken) of naar die graphic te kijken (duim en vinger bij elkaar op scherm zetten, dan uit elkaar trekken).

Het internet op dan maar. Even snel van de ene site naar de andere klikken. Wat blijkt? Het net staat vol met critici die zich, zonder de iPad in handen te hebben gehad, oprecht boos maken: er zit geen Flash-player op! (Dat klopt, websites vol filmpjes blijven met lege vlakken zitten.) En er ontbreekt een ingang voor een usb-stick! (Maar je kunt bestanden ook mailen.) En waar is de webcamera om te Skypen? (Mijn gok: de volgende generatie.)

Rustig, rustig. Niemand is verplicht een iPad te kopen. Voor veeleisende computergebruikers schiet de iPad vast tekort. Maar ikzelf kom tegen het einde van het weekeinde tot een ontdekking: ik heb aan één apparaat genoeg voor al mijn media. Mijn tv, mijn papieren kranten, mijn boekenkast, mijn geluidsinstallatie en zelfs mijn trage laptop met Microsoft Word en tekortschietende batterij... ze waren stuk voor stuk onmisbaar. Tot nu.

Waardering: ****

Bekijk een videorecensie van de iPad via nrcnext.nl.