Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

De Graafschap na één jaar terug in eredivisie

De afwezigheid van De Graafschap in de eredivisie heeft slechts één seizoen geduurd. Dankzij een zwaar bevochten zege op Go Ahead Eagles (3-2) verzekerde de club uit Doetinchem zich zondag van het kampioenschap in de eerste divisie, goed voor rechtstreekse promotie.

De supporters in stadion De Vijverberg leken het feest te moeten uitstellen, want Go Ahead nam binnen een kwartier een 2-0 voorsprong. Maar na rust gaf de ploeg uit Deventer de wedstrijd alsnog uit handen. Muslu Nalbantoglu maakte kort voor het einde van de wedstrijd het winnende doelpunt voor de thuisclub. Door de zege is De Graafschap – met nog drie duels te spelen – niet meer in te halen door de concurrentie.

Tijdens de huldiging op de Vijverberg keek technisch directeur Leen Looyen glunderend toe. Ondanks het spetterende kampioensfeest bleef hij nuchter. „Ik kijk liever meteen naar de toekomst”, zei Looyen. „We moeten nu zo snel mogelijk een selectie samenstellen die eredivisiewaardig is. We hopen de begroting van 7 naar 9 miljoen euro op te schroeven.”

De komende twee seizoenen worden sowieso spannend voor De Graafschap. De club hoopt dat medio april groen licht wordt gegeven voor de bouw van een nieuw stadion aan de rand van de stad. Looyen: „Voor ons is dat van levensbelang. De Vijverberg is een geweldig stadion, maar we kunnen hier commercieel geen kant meer op. Als het nieuwe stadion er staat, kunnen we uitgroeien tot een stabiele eredivisieclub.”

Voorzitter Sietze Veen sloot zich daarbij aan. „Je moet mee in de vaart der volkeren. Alleen de combinatie nieuw stadion en eredivisievoetbal biedt houvast voor de toekomst.”

Over trainer Darije Kalezic liet de voorzitter geen twijfel bestaan. Hij is ook volgend seizoen verantwoordelijk voor het eerste elftal. „Hij heeft het prima gedaan”, zei Veen. Kalezic zelf zei echter nog van niets te weten. „Deze week praten we, maar het is altijd leuk om te horen dat de voorzitter dat heeft gezegd.” Ook Looyen was enigszins verrast door de openheid van Veen. „We gaan snel met Kalezic praten. Maar het staat nog niet vast dat we zijn contract verlengen.”

Van de spelersgroep mag de in Bosnië geboren Zwitser Kalezic in elk geval aanblijven. Aanvoerder Muslu Nalbantoglu, na het veiligstellen van de promotie: „De trainer heeft van deze groep een hecht collectief gesmeed, waarin geen plaats is voor ego’s. Er is geen reden afscheid van hem te nemen. Maar we gaan nu eerst flink feestvieren.” (ANP)