Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Compromis

Hoeveel boerkadraagsters telt België eigenlijk?

Naar schatting 25.

Geen politieke halszaak dus, zou je zeggen. Toch heeft het Belgische parlement zich unaniem akkoord verklaard met een boerkaverbod. Ja, bij onze Zuiderburen willen ze ook wel eens wat anders Verlichten dan alleen de snelweg – en waar dan beter te beginnen dan bij het handjevol vrouwen dat, gesluierd en wel, nooit kennis heeft kunnen nemen van het gedachtegoed van Voltaire en Ayaan? Bijkomend voordeel: het wordt een stuk veiliger op straat, aldus de Waalse liberalen. Want God mag weten wat de dames achter hun islamitische gordijn allemaal de tram in proberen te smokkelen. Zo’n boerkaverbod is dus eigenlijk emancipatienota en antiterreurwet in één: je bevrijdt de moslima uit haar onderdrukkende gewaad en maakt haar bijkans de jihad onmogelijk. Ooit een bomgordel onder een minirok gezien?

Nou dan.

Geen wonder dat die oude snoeper Sarkozy zo’n boerkaverbod ook wel ziet zitten. Vrouwen uit de kleren krijgen is toch altijd een van zijn favoriete vrijetijdsbestedingen geweest, maar dat hij uitgerekend van die hobby zijn werk kon maken, had zelfs hij niet durven dromen. Helaas ligt in Frankrijk de Hoge Raad dwars. Die acht een ban op de sluier onhaalbaar – in verband met de mensenrechten enzo.

Rita Verdonk zag dat al aankomen. Zij heeft in haar partijprogramma, onder het kopje ‘Burkaverbod’, daarom een splinternieuw recht verzonnen dat de boel juridisch alsnog sluitend krijgt. Volgens Trots op Nederland heeft iedere burger namelijk „het recht om gekend en herkend te worden”. Ja, u leest het goed: Rita zal niet rusten voordat ons land 16 miljoen BN’ers telt.

Kan het nog gekker? Jawel. Terwijl vrouwen op het Europese vasteland hun kleren uit worden gedwongen, worden vrouwen in IJsland per decreet weer aangekleed. Daar is sinds vorige week namelijk een verbod op strippen van kracht. Probeer als vrouw in zo’n wereld nog maar eens ongedwongen vrij te zijn. De paaldanseressen in IJsland hebben er goddank iets op gevonden: zij houden vanaf nu alleen hun string aan.

Lijkt me een perfect compromis.

Rob Wijnberg