Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Bij de voetbalambassadeur van Qatar

Oud-topvoetballer Ronald de Boer gaat dieper in op zijn ambassadeurschap voor het WK voetbal dat zijn nieuwe thuisland Qatar in 2022 wil organiseren.

‘Fans krijgen bier’: Van Ditzhuyzen (midden) bij Sharon en Ronald de Boer in Doha.
‘Fans krijgen bier’: Van Ditzhuyzen (midden) bij Sharon en Ronald de Boer in Doha.

„Natuurlijk kunnen de Qatari dat!”, zegt Ronald de Boer. We zitten bij hem thuis in Doha, Qatar, en praten over het Wereldkampioenschap voetbal, dat deze Golfstaat in 2022 wil organiseren. Een serieuze zaak, want, zegt hij, „het WK is niet alleen elf poppetjes, het is het grootste circus van de wereld en er gaat onvoorstelbaar veel geld in om.”

Met vier andere oud-topvoetballers is Ronald de Boer aangetrokken als ‘ambassadeur’ om Qatar als het ideale WK-land te promoten. „De Nederlandse pers was not amused”, meesmuilt hij. „Vroeg me waarom ik dit niet doe voor Nederland, dat gastheer van het WK van 2018 wil zijn. Maar ik woon en werk al zes jaar in Qatar, heb voetbal hier op de kaart gezet. En ik voel me hier prettig, heb affiniteit met dit land. Trouwens, Nederland heeft me niet gevraagd.”

De Boer heeft het druk, want al in december van dit jaar wordt besloten wie het WK 2022 krijgt: Indonesië, Korea, Japan, Australië, de Verenigde Staten of Qatar. „Er zitten grote rivalen bij”, geeft hij toe, „maar Qatar heeft goede papieren, vooral door de ligging en het kleine tijdverschil met Europa, twee uur. Vergeet niet dat de grootste voetbalgekken uit Europa komen, dus hiervandaan pak je de meeste landen.”

Gelukkig is het schiereiland Qatar stiiinkend rijk: het is op dit moment een van de rijkste landen ter aarde. Wat de Qatari willen, dat doen ze. En goed ook. Mooier en beter eigenlijk dan de buurlanden Aboe Dhabi en Doebai. De architectuur van dit land is overweldigend, van het spectaculaire Museum of Islamic Art en de herbouwde soek tot de compleet nieuwe universiteitswijk Education City. „Dan moet je het Aspire Sportstadion eens zien”, glundert Ronald de Boer, „Qua opzet en faciliteiten het mooiste wat er is. Daar heeft Qatar in 2006 op een waanzinnig professionele manier de Asian Games georganiseerd. De Duitse voetballergrootheid Franz Beckenbauer kwam het onlangs bekijken, zijn mond zakte open van verbazing. David Beckham idem dito. Ik ben er net nog met Edwin van der Sar (van Manchester United) geweest. Hij was flabbergasted. Zij zien het wel zitten in Qatar.”

Probleem: er is in Qatar geen voetbalstadion en er zijn er tien nodig. Maar nee, volgens De Boer is dat juist een voordeel: „Want je krijgt het hier zoals je het hebben wil. U vraagt, de Qatari bouwen. Is het buiten 35 graden? Geen nood, binnen is het 21 graden. Ook in de fanzone. Daar zorgen wij voor. Het wordt het meest futuristische WK ooit. Kijk, het gaat bij de voetballen om de fans, die moet je het naar de zin maken. Dat doen we met een supercompact WK. Qatar is een piepklein land met 830.000 inwoners, de fans hoeven er dus nooit ver te reizen. Binnen hooguit één uur zijn ze van het ene in het andere stadion of in hun hotel. Dat is én goedkoop én ze kunnen meer wedstrijden zien. Voor velen is een WK in Amerika of Australië wegens de grote afstanden te kostbaar. En ook al is dit een streng islamitisch land, in de fanzone zal gewoon bier en andere alcohol te krijgen zijn.” Daar komt nog iets bij: het WK is nog nooit in een Arabisch land geweest. „Met de keuze voor Qatar”, zegt De Boer, „kunnen we bruggen bouwen tussen oost en west. Qatar zal zelfs Isräel toelaten! En dan al die vooroordelen over Arabieren. Men denkt dat het allemaal terroristen zijn. Grote onzin. Het is hier juist heel veilig. Criminaliteit: zero. En wat dacht je van de Arabische fans? Die zijn helemaal wild van voetbal, willen hun helden zien. Dus die tien stadions komen wel vol hier,” aldus de Qatar-‘ambassadeur’.