Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Beste gitarist ter wereld is kleine vrouw: Kaki King

Rock Kaki King, 5/4 Tivoli De Helling, Utrecht. Herhaling 7/4 Lux Nijmegen, 8/4 Vera Groningen, 9/4 Melkweg Amsterdam. ****

Zien is geloven: Kaki King is de beste gitarist ter wereld. Voor fans van Jeff Beck en Jimmy Page is dat even slikken, want King is A: een vrouw met B: een jeugdige, bijna kinderlijke uitstraling. Als ze haar gitaar rechtop zet komt ze er nog maar net boven uit, en toch beheerst de Amerikaanse het instrument als geen ander. Ze is de koningin van de flageolet, de meesteres van de hamergitaarstijl en een virtuoos op het gebied van tonaliteit en ritmiek.

Eén opmerking die Kaki King nooit meer wil horen is dat ze best goed is voor een meisje. Het blad Rolling Stone riep haar niet voor niets uit tot de eerste vrouwelijke gitaargodin en Dave Grohl van Foo Fighters zei na een gezamenlijk optreden dat hij nooit een betere gitarist had gehoord. Haar talent schuilt niet per se in flitsende solo’s, maar in de veelzijdigheid waarmee ze elk nummer een volstrekt eigen textuur geeft.

Haar zangstem stelt eigenlijk niet zo veel voor. Op de vijf albums die van de muzikante uit Atlanta, Georgia verschenen wordt ze in toenemende mate gepresenteerd als een singer/songwriter. Maar op het podium blijft haar onwennige zang achter bij de fantastische instrumentale passages. Drummer Jordan Perlson en multi-instrumentalist Dan Brantigan vormen de perfect dienende band; de laatste op een elektronische blokfluit waaruit hij synthesizers, bassen en oerwoudgeluiden laat opklinken.

Kaki King noemde haar nieuwste album Junior, omdat ze vindt dat ze nog maar net komt kijken. In het Utrechtse Tivoli presenteerde ze een duizelingwekkende mix van rock, flamenco, naïeve liedjes en psychedelische freakouts waar Frank Zappa nog iets van had kunnen leren. In een solo-intermezzo bracht ze een ballet voor vingerkootjes op het gladde hout van de gitaarhals, frivool dansend over de snaren. Slidegitaar, ukelele, elektrisch en akoestisch: allemaal speelde ze het even indrukwekkend. Vonden ook de meisjes aan haar voeten, want Kaki King is behalve gitaargod een heldin van de lesbische gemeenschap. Vrouwen hebben de halve wereld, ook in de rockmuziek.