Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Benedictus zwijgt over misbruik

Paus Benedictus XVI heeft met Pasen gezwegen over de misbruikaffaire die de Katholieke Kerk op zijn grondvesten doet schudden. Een vooraanstaande kardinaal koos voorafgaand aan de paasmis voor de tegenaanval. Hij sprak van „geklets” in de media.

Benedictus stond zoals gebruikelijk tijdens de zegen Urbi et orbi stil bij het lijden van de wereld. Hij ging in op de spanningen in Israël, de oorlogen in Afrika, de drugsmaffia in Latijns-Amerika, de noodzaak van een eerlijker economie. Maar over het verwijt dat onder zijn verantwoordelijkheid kindermisbruik door priesters werd toegedekt, zweeg hij. Paasmaandag zei hij alleen dat „priesters zich moeten gedragen als engelen”.

Wereldwijd werd met teleurstelling gereageerd. Het Duitse weekblad Der Spiegel spreekt over „de feilbare paus”, The Washington Post vergeleek de misbruikaffaire met het Watergate-schandaal dat klein begon, maar uiteindelijk de Amerikaanse president Richard Nixon tot aftreden noopte. Voor de decaan van het collega van kardinalen, Angelo Sodano, maakt dergelijke berichtgeving deel uit van het „geklets” in de media over het pedofilieschandaal. Hij beklemtoonde dat „heel de Kerk” en „het Volk van God” hem nabij zijn en dat hij „niet onder de indruk is van het geklets van dit moment”. Benedictus omarmde Sodano na diens troostende woorden.

De pauselijke voorganger Raniero Cantalamessa heeft zondag in dagblad Corriere della Sera zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij de aanvallen op de kerk had vergeleken met „antisemitisme”.