Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Amerikaanse video toont fataal incident Irak

Iraakse burgers worden beschoten vanuit een Apache-helikopter; een gewonde wordt in een bestelauto geladen en ten slotte wordt de bestelauto zelf onder vuur genomen. Foto’s Reuters This image captured from a classified U.S. military video footage shows a van being attacked by U.S. Apache helicopters that killed a dozen people in Baghdad, including two Reuters news staff on July 12, 2007 and released to Reuters on April 5, 2010 by WikiLeaks, a group that promotes leaking to fight government and corporate corruption. Reuters photographer Namir Noor-Eldeen, 22, and his assistant and driver Saeed Chmagh, 40, were killed in the incident. The helicopter initially opens fire on the small group. Minutes later a van comes by, and starts assisting the wounded, and the helicopter opens fire on the van. REUTERS/WikiLeaks/Handout (IRAQ - Tags: CRIME LAW DISASTER MILITARY CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Iraakse burgers worden beschoten vanuit een Apache-helikopter; een gewonde wordt in een bestelauto geladen en ten slotte wordt de bestelauto zelf onder vuur genomen. Foto’s Reuters This image captured from a classified U.S. military video footage shows a van being attacked by U.S. Apache helicopters that killed a dozen people in Baghdad, including two Reuters news staff on July 12, 2007 and released to Reuters on April 5, 2010 by WikiLeaks, a group that promotes leaking to fight government and corporate corruption. Reuters photographer Namir Noor-Eldeen, 22, and his assistant and driver Saeed Chmagh, 40, were killed in the incident. The helicopter initially opens fire on the small group. Minutes later a van comes by, and starts assisting the wounded, and the helicopter opens fire on the van. REUTERS/WikiLeaks/Handout (IRAQ - Tags: CRIME LAW DISASTER MILITARY CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Reuters

Tot dusverre geheim gehouden videobeelden van een Amerikaanse helikopteraanval in 2007 in Bagdad zijn gisteren op internet gezet door WikiLeaks.org. Bij de aanval werden circa twaalf Iraakse burgers gedood, onder wie een fotograaf van het Britse persbureau Reuters.

Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft bevestigd dat de beelden authentiek zijn. WikiLeaks voert campagne voor vrijheid van meningsuiting en tegen corruptie bij overheid en bedrijfsleven en publiceert in dat kader gelekte documenten en beelden.

Op een persconferentie in Washington vertelden vertegenwoordigers van WikiLeaks de met een code versleutelde video te hebben gekregen van militairen. Ze wilden hun namen niet noemen.

De beelden, van de camera bij het boordkanon, gaan vergezeld van geluidsopnamen van gesprekken tussen de piloten en de controle op de grond. De piloten identificeerden een groep mannen die op een plein liepen als gewapende rebellen en vroegen toestemming het vuur te openen, die zij direct kregen. Kennelijk zagen zij de camera van de fotograaf aan voor een granaatwerper. Na de schietpartij zei een van de piloten dat er nu „een heleboel lijken” lagen. „Kijk, die rotzakken zijn dood”, zei een van de piloten. „Lekker”, antwoordde de ander.

Kort daarop stopte een bestelauto om de doden en gewonden te verzamelen. Deze werd eveneens doelwit van Amerikaanse Apache-helikopters. De piloten gingen ervan uit dat de inzittenden gewonde rebellen en wapens wilden evacueren. Bij deze aanval werden twee kinderen in de auto gewond.

Een woordvoerder van het Amerikaanse Centraal Commando zei dat onderzoek kort na het incident had uitgewezen dat de Amerikanen niet op de hoogte waren van de aanwezigheid van de fotograaf en zijn medewerker. „We betreuren het verlies van onschuldige levens, maar er is direct onderzoek ingesteld en er is nooit een poging geweest om enig aspect van het treffen te verhullen”, aldus de woordvoerder. (Reuters, AFP, AP)

Videobeelden via nrc.nl/buitenland

Geweld in Bagdad: pagina 5