Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Alles komt vanuit de voetbalbuik

Vergeet de elleboog en de fopduik. Het ware drama in Nederland voetballand ontrolt zich in de nachtelijke uren. Vorig weekeinde in Den Haag, waar tientallen ADO-heethoofden het zitvlees van trainer Raymond Atteveld op de proef stelden. Pas toen de politie gearriveerd was, kon de ex-ijzervreter uit zijn benarde positie (de spelersbus) worden bevrijd. Om twee dagen later een judaskus te krijgen van het bestuur; dinsdag kon Atteveld alsnog inrukken.

Zaterdagnacht was het de beurt aan Frans Adelaar. Net afgedroogd in Friesland of hij hoort om twee uur ’s nachts bij Het Kasteel dat de onwrikbare eis van enkele Sparta-diehards reeds voorafgaand (!) aan het duel met Heerenveen is ingewilligd. Hij kan gaan. Het bestuur blijkt op dat moment een glaasje te drinken bij de familie De Mos. De heer des huizes heeft net zijn contract ingeleverd bij de Griekse middenmoter Kavala. Na twee maanden. Aad Afkoopsom zet om even na vier uur zijn krabbel onder de verbintenis met ‘de club van stand’. Het motto van Haagse Aad? „Alles komt vanuit de buik.” Dat wordt de komende weken nog lachen in Rotterdam-West.

In Almelo schrijft Gertjan Verbeek intussen zijn eigen jongensboek. Een voorlopige werktitel is reeds gevonden: Rambo strikes back. In Rotterdam-Zuid afgeserveerd door versleten dertigers, herboren in Twente. Zelfs Heracles-voorzitter Jan Smit moet inmiddels op zijn woorden passen.

Nol de Ruiter neemt geen blad voor de mond. In zijn vandaag verschenen boek met de prachttitel Nol onthult de bedaagde ex-assistent fijntjes hoe de WK-missie van 1990 ontspoorde.

Bondscoach Leo Beenhakker was vooral bezig met zijn ego, Ruud Gullit sliep met twee vrouwen in het spelershotel en Joop Hiele eiste een zwembroek. Tevergeefs.

‘Vera Pauw, help ons gauw’, viel zaterdagnacht te lezen op een spandoek in Rotterdam-West. Je hoeft geen feminist(e) te zijn om die hartekreet te onderschrijven.

Mark Hoogstad