Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Aanval Amerikaans consulaat Pakistan

Opnieuw zijn gisteren in Pakistan tientallen mensen omgekomen bij verschillende aanslagen van opstandelingen. In de stad Peshawar probeerden zwaar bewapende mannen met twee autobommen en granaten door te dringen op het streng bewaakte en gebarricadeerde terrein van het Amerikaanse consulaat. Sommige aanvallers droegen uniformen van Pakistaanse veiligheidstroepen.

De aanval werd afgeslagen, maar naast de zes aanvallers kwamen ook vijf soldaten of agenten om het leven. Tientallen mensen raakten gewond. De Pakistaanse Talibaan heeft de aanslag opgeëist.

Eerder op de dag had zo’n honderd kilometer noordelijker een nog dodelijker aanslag plaatsgevonden. Een zelfmoordenaar blies zichzelf op bij een bijeenkomst in de open lucht van een seculiere politieke partij in het district Lower Dir, in de North West Frontier Province. Meer dan veertig mensen kwamen daarbij om het leven. Het Pakistaanse leger voerde vorig jaar in Lower Dir een groot offensief tegen de Pakistaanse Talibaan uit.

Na een groot aantal aanslagen vorig jaar was het geweld van de opstandelingen sinds begin dit jaar juist afgenomen. Volgens de VS hebben de aanvallen met onbemande vliegtuigjes op leiders van de Pakistaanse Talibaan de beweging zware slagen toegebracht. Maar de anti-Amerikaanse gevoelens zijn er ook door toegenomen.

Uit veiligheidsoverwegingen hebben de VN vandaag besloten hun kantoren in Peshawar ten minste twee dagen te sluiten. (AP)