Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

3 keer je ei kwijt

De traditie wil niet alleen dat wij met Pasen eieren verven. De traditie wil ook dat het wij het zonde vinden om die knoepertjehard gekookte, vlijtig gedecoreerde eitjes op de dinsdag na Pasen achteloos in de vuilnisbak te kegelen. Daarom vandaag drie ideeën om je overgebleven paasversiering mee weg te werken.

Gehakte eieren met lente-ui op een bagel:

hardgekookte eieren

net zoveel lente-uitjes als je eieren hebt

per ei ½ –1 eetlepel zonnebloemolie

per ei 1 theelepel fijngehakte peterselie

bagels

Pel de eieren en hak ze grof. Maak de lente-uitjes schoon en snijd in dunne ringetjes. Meng het ei, de lente-ui en de peterselie, maak op smaak met zout en versgemalen peper en meng er zoveel olie door tot het mengsel smeuïg wordt. Warm de bagels zo nodig even op in de oven, halveer ze en beleg met het eiermengsel.

Eiersaus voor bij gebakken vis of een restje koud (Paas)vlees:

2 hardgekookte eieren

1 sjalot

2 eetlepels kappertjes

150 ml (liefst zelfgemaakte of anders heel goede gekochte) mayonaise

2 eetlepels fijngehakte tuinkruiden (bieslook, peterselie, kervel, dragon)

2–3 theelepels grove mosterd

eventueel: 1–2 ansjovisjes, fijngehakt

witte wijnazijn

Pel de eieren en hak ze tamelijk fijn. Pel de sjalot en snijd hem ragfijn. Spoel de kappertjes af onder stromend water, laat uitlekken en hak ze fijn. Meng de eieren, sjalot, kappertjes en tuinkruiden door de mayonaise. Voeg mosterd naar smaak toe en eventueel ansjovis. Proef en maak verder op smaak met zout en versgemalen peper, en zo nodig een drupje witte wijnazijn.

Eieren in pittige tomatensaus:

hardgekookte eieren

3 eetlepels arachideolie

1 ui, ragfijn gesneden

een stukje gemberwortel, ragfijn gesneden

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 rode chilipeper, (met of zonder zaadlijsten) fijngehakt

¼ theelepel gemalen komijn

¼ theelepel gemalen koriander

1 klein blikje tomatenpuree

Pel de eieren. Verhit de olie in een wok op niet te hoog vuur en fruit hierin de ui, gember, knoflook en chilipeper tot je ze goed begint te ruiken. Voeg komijn en koriander toe en fruit nog 30 seconden. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Voeg nu een kopje water toe plus de gepelde eieren. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat zachtjes 10 minuten pruttelen. Maak het gerecht op smaak met zout. Serveer met rijst en bestrooi eventueel met verse koriander of met bladselderij.

Wat doe jij met overgebleven paaseieren? Deel je recepten op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke crème brûlée