Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Bos weg? Wie vergadert dan ook tot vier uur ’s nachts!

In de discussies over de ‘keuzes’ van Bos en Eurlings wordt ten minste één belangrijk aspect over het hoofd gezien, en dat is de manier waarop het politieke bedrijf wordt georganiseerd. Het gaat niet alleen over de kwestie of Den Haag in de greep is van de media (Els Kloek, Opiniepagina 30 maart) en of Bos er zelf voor had moeten zorgen dat alles soepel liep (zie bijv. Heleen Mees, 19 maart). Nee, het is ook belangrijk te kijken naar de beperkingen vanuit de feitelijke organisatie van de politiek. In welke organisatie wordt er in hemelsnaam tot vier uur ’s nachts vergaderd en weet men nooit wanneer vergaderingen, afspraken en dergelijke zijn afgelopen? Is het inherent aan de democratie dat tijd niet ingeperkt wordt en men maar door blijft praten? In een tijd waarin politici kennelijk ook andere ambities koesteren, zou het goed zijn de organisatie van dit politieke bedrijf eens kritisch te bekijken. Stevigere deadlines, duidelijkere procedures en betere beloningen zouden het beroep van politicus handzamer en meer lonend maken. Het probleem zou ook kunnen zijn dat er in het politieke bedrijf een ‘baas’ ontbreekt, een persoon of een raad van bestuur die inziet dat wat in het belang is van de individuele werknemers, ook in het belang van de organisatie is. Nu, in de aanloop naar de komende verkiezingen, met partijlijsten waar wederom veel dertigers en veertigers op staan, is het hoog tijd om hier werk van te maken.

Tanja van der Lippe en Anne Roeters

Universiteit Utrecht