Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Bij de voorplaat

Bij de voorplaat Ruim anderhalve meter lang is deze robot, uit de stal van de Japanse robotmaker Tsmuk (ook bekend van zijn maffe beveiligingsrobot op wielen, T-34, die inbrekers met een netje probeert te vangen). Maar bij Hanako gaat het om het hoofd. Dat kan de mond open- en dichtdoen, rollen met de ogen, praten en zelfs kokhalzen als de tandarts zijn instrumenten te diep in de mond steekt. Want deze humanoïde is een oefenpop voor tandartsen, ontwikkeld samen met de Japanse Waseda en Kogakuin universiteiten. Ze heeft tanden van hard plastic en als de tandarts-in-opleiding onhandig is, zegt ze: ‘Au, dat doet pijn’. Ze kan haar hoofd opzij draaien, ze kan niezen, er komt spuug uit haar mond, het tandvlees kan bloeden en de tong beweegt. En volgens de fabrikant is het een vrouwelijke robot omdat dan de studenten gelijk kunnen oefenen om een vrouw te behandelen zonder haar borsten aan te raken. Of te morsen op haar mooie blouse. [HS] A dentist demonstrates a training procedure, using the new humanoid robot named Hanako which was developed by local engineers at universities and a robot maker to aim at training experience to simulate real dental work for student dentists, at Showa University in Tokyo Thursday, March 25, 2010. Hanako is equipped with the set of teeth made of hard plastic and lifelike mouth cavity which can bleeds and flows saliva just as human reflects against stimuli. It also has voice recognition and speech capability so that trainees can just not only improve treatment skill but also learn to hold conversation with the patients to relax them. (AP Photo/Junji Kurokawa)
Bij de voorplaat Ruim anderhalve meter lang is deze robot, uit de stal van de Japanse robotmaker Tsmuk (ook bekend van zijn maffe beveiligingsrobot op wielen, T-34, die inbrekers met een netje probeert te vangen). Maar bij Hanako gaat het om het hoofd. Dat kan de mond open- en dichtdoen, rollen met de ogen, praten en zelfs kokhalzen als de tandarts zijn instrumenten te diep in de mond steekt. Want deze humanoïde is een oefenpop voor tandartsen, ontwikkeld samen met de Japanse Waseda en Kogakuin universiteiten. Ze heeft tanden van hard plastic en als de tandarts-in-opleiding onhandig is, zegt ze: ‘Au, dat doet pijn’. Ze kan haar hoofd opzij draaien, ze kan niezen, er komt spuug uit haar mond, het tandvlees kan bloeden en de tong beweegt. En volgens de fabrikant is het een vrouwelijke robot omdat dan de studenten gelijk kunnen oefenen om een vrouw te behandelen zonder haar borsten aan te raken. Of te morsen op haar mooie blouse. [HS] A dentist demonstrates a training procedure, using the new humanoid robot named Hanako which was developed by local engineers at universities and a robot maker to aim at training experience to simulate real dental work for student dentists, at Showa University in Tokyo Thursday, March 25, 2010. Hanako is equipped with the set of teeth made of hard plastic and lifelike mouth cavity which can bleeds and flows saliva just as human reflects against stimuli. It also has voice recognition and speech capability so that trainees can just not only improve treatment skill but also learn to hold conversation with the patients to relax them. (AP Photo/Junji Kurokawa) AP

Ruim anderhalve meter lang is deze robot, uit de stal van de Japanse robotmaker Tsmuk (ook bekend van zijn maffe beveiligingsrobot op wielen, T-34, die inbrekers met een netje probeert te vangen). Maar bij Hanako gaat het om het hoofd. Dat kan de mond open- en dichtdoen, rollen met de ogen, praten en zelfs kokhalzen als de tandarts zijn instrumenten te diep in de mond steekt. Want deze humanoïde is een oefenpop voor tandartsen, ontwikkeld samen met de Japanse Waseda en Kogakuin universiteiten. Ze heeft tanden van hard plastic en als de tandarts-in-opleiding onhandig is, zegt ze: ‘Au, dat doet pijn’. Ze kan haar hoofd opzij draaien, ze kan niezen, er komt spuug uit haar mond, het tandvlees kan bloeden en de tong beweegt. En volgens de fabrikant is het een vrouwelijke robot omdat dan de studenten gelijk kunnen oefenen om een vrouw te behandelen zonder haar borsten aan te raken. Of te morsen op haar mooie blouse. [HS]