Moslims verstoren lezing Benno Barnard in Antwerpen

De titel was bedoeld als een grap. Leve God, weg met Allah heette de lezing die de Nederlandse schrijver Benno Barnard woensdagavond in Antwerpen zou geven. Maar boze moslimjongeren verhinderden dat. Het incident heeft veel losgemaakt in Vlaanderen.

Sinds woensdag ontving Barnard bedreigingen, maar details wil hij niet geven. „Ik vind het helemaal niet prettig om het middelpunt van een rel te zijn.”

Het ging om een lezing voor de Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen. „Een publiek van humanisten van middelbare leeftijd”, zegt Barnard. „Die wilde ik een beetje provoceren door te betogen dat het christendom om een aantal redenen toch te verkiezen is boven de islam.”

Hij begon met de mededeling dat het een „oersaaie academische lezing” zou worden. Direct daarna stonden jongeren schreeuwend op. Die waren gemobiliseerd per sms en via een website. De politie heeft de zaal ontruimd.

Het incident heeft felle reacties uitgelokt. „Het recht op vrije meningsuiting is een pijler onder onze samenleving”, zei minister Annemie Turtelboom (Binnenlandse Zaken). Ze liet weten dat ze de website in kwestie permanent laat volgen. Patrick Janssens, de burgemeester van Antwerpen, onderzoekt of juridische stappen mogelijk zijn tegen de jongeren.

Barnard heeft geen goed woord over voor de rector van de Universiteit van Antwerpen. „Die man zei dat mijn mening extreem is. Zij verdedigen de sharia en dan ben ik extreem?” De schrijver vond het „een bevreemdende ervaring”, zegt hij, „dertig salafistische jongeren die hysterisch op me af komen terwijl ze „Allahu Akbar”, „kaaskop” en „vieze Hollander” roepen. „Wat dat betreft zijn ze hier perfect geïntegreerd.”