Zeilrace via Abu Dhabi, Sanya, Itajaí en Lissabon

In de elfde editie van de Volvo Ocean Race (2011-2012) zijn liefst vijf havensteden voor het eerst opgenomen. Vanmorgen maakte de organisatie de laatste etappeplaats bekend, Auckland in Nieuw-Zeeland, dat de zeilers in de race rond de wereld al zeven keer ontving.

De Nederlandse steden Scheveningen en Rotterdam ontbreken als tussenstop in de oceaanrace, mede omdat zich nog geen Nederlandse boot heeft aangemeld.

De race begint in oktober 2011 in de Spaanse havenstad Alicante, dat de komende jaren zeker is als startplaats. Net als in de vorige race voert de eerste etappe naar Kaapstad. Daarna varen de boten naar Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten, dat voor het eerst is opgenomen. Vandaar gaat de race opnieuw naar China, dit keer naar Sanya, ook een debutant. Via Auckland voert de route naar de Braziliaanse havenstad Itajaí. Eveneens een primeur. Via Miami keren de zeilers in 2012 terug naar Europa. De Portugese hoofdstad Lissabon is voor het eerst opgenomen in de race, net als het Franse Lorient. De oceaanrace eindigt in de stad Galway, dat vorig jaar ook al werd aangedaan, met veel succes.

De laatste Ocean Race, die vorige zomer finishte in het Russische St. Petersburg, werd gewonnen door het Zweedse jacht Ericsson 4, van de Braziliaanse schipper Torben Grael. Nederland deed mee met Team Delta Lloyd.