Verstopte eieren

Paasontbijt op school. De instructies op de paaskuikentjesgele Paasonbijtbrief lieten weinig aan duidelijkheid te wensen over. Al vorige week dienden twee bordjes, twee bekertjes, twee bestekjes en twee eierdopjes te worden ingeleverd. Vanmorgen moesten mijn zonen zich melden in pyjama met in hun rugzakjes ‘gewone kleren’ en ‘een mooi versierd ei’.

Dat laatste waren we glad vergeten, zodat gisterenavond na het eten nog in allerijl eieren moesten worden gekookt en gedecoreerd. Terwijl Tijn en Pep ijverig zaten te verven zocht ik me een ongeluk naar twee pyjamasetjes die daadwerkelijk ooit bij elkaar hadden gehoord en waar geen gaten in of chocoladevlekken op zaten. Tevergeefs overigens.

Maar terug in de keuken bleek de opdracht ‘een mooi versierd ei’ in elk geval volbracht. Vrij letterlijk ook, want van de 10 gekookte eieren hadden de paasontbijters er ieder welgeteld 1 volgekliederd. Tijn een vaag op Calimero gelijkend zwart vogeltje dat zogenaamd uit het ei kroop en Pep een pointillistisch meesterwerkje in groen, geel en paars. Mijn ‘mooi hoor’ hoorden ze al niet meer boven het geluid van Super Mario Galaxy uit.

Fijn is dat, 8 gekookte eieren over. Die ga ik vandaag maar eens verstoppen in gehaktballen: Schotse eieren. Niet dat er veel Schots is aan die eieren; ze werden in 1738 als picknickhapje ontworpen door de sjieke Londense traiteur Fortnum & Mason. Maar feestelijk en lekker zijn ze wel. Vooral als je in plaats van gehakt worstvlees gebruikt. Meer vet en dus meer smaak.

Voor 4 personen:

4 verse saucijzen van een goede slager

1 theelepel dijonmosterd

1 theelepel ketjap manis

1 eetlepel fijngehakte peterselie

4 (liefst kleine) hardgekookte eieren, gepeld

1 ongekookt ei

een handje bloem

een flinke hand (liefst zelfgemaakt) paneermeel

arachideolie

Knip de saucijzen open en druk het worstvlees boven een kom uit het darmpje. Voeg mosterd, ketjap en peterselie toe en kneed even goed door. Proef of er nog zout en peper bij moet (dat ligt aan hoe gekruid de saucijzen zijn). Maak van het gehakt 4 ballen. Leg nu steeds een stuk vershoudfolie op het werkvlak en leg er een bal op. Bedek met een tweede stuk folie en rol plat met een deegroller. De gehaktschijf moet zo groot zijn zijn dat hij helemaal om het ei heen past. Haal het folie weg, leg er een ei op en pak hem hermetisch in met het vlees. Klop het rauwe ei los in een diep bord. Doe de bloem en paneermeel elk in een diep bord. Haal de ballen eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel. Verhit een laag olie van 5 centimeter in een koekenpan en leg de ballen erin. Bak ze in 7 – 10 minuten rondom bruin en gaar. Geef er mosterd bij.

Janneke Vreugdenhil

Wat maak jij komende Paasdagen met eieren? Deel je recepten op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een lentesalade met ei.

    • Janneke Vreugdenhil