UWV helpt WAO'ers niet meer aan werk

Honderdduizenden arbeidsongeschikten zullen dit jaar niet meer door het uitkeringsinstituut UWV aan werk worden geholpen omdat het budget is overschreden. „Alleen als ze zelf hun vinger opsteken mogen we helpen”, zegt Joop Linthorst, directeur van het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), in een vraaggesprek met deze krant naar aanleiding van het vandaag gepubliceerde jaarverslag.

Deze afspraak, die het ministerie van Sociale Zaken met het UWV heeft gemaakt, is een keerpunt in de jarenlange intensieve bemoeienis om arbeidsongeschikten geheel of gedeeltelijk aan het werk te krijgen. Nadat oud-premier Ruud Lubbers in de jaren tachtig met zijn uitspraak ‘Nederland is ziek’ het taboe rondom het torenhoge aantal WAO’ers (975.000) had doorbroken, is de regeling in de jaren negentig ingrijpend herzien. De rol van de sociale partners bij de uitvoering werd door de Staat, het UWV, overgenomen. Achtereenvolgende kabinetten maakten van het terugdringen van het aantal WAO’ers, naar in eerste instantie 675.000, een speerpunt. Met succes: 60 tot 65 procent van de herkeurde WAO’ers heeft inmiddels een betaalde baan. Het Rijk wil de reïntegratiemiddelen nu selectiever gebruiken. Linthorst vindt dat „we doorslaan naar de extreem zuinige kant”.

UWV: pagina 15

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In zowel het bericht UWV helpt WAO’ers niet meer aan werk als het vraaggesprek ‘Beperken van reïntegratie is verspilling menselijk kapitaal’ (31 maart, pagina 1 en 15) wordt UWV het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen genoemd. Dat moet zijn: Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.