Sport kort

Na goud van vrouwen haalt mannenploeg zilver bij EK dammen

Tallinn. De Nederlandse dammers hebben gisteren in de Europese titelstrijd voor teams in Tallinn zilver behaald. Nederland had op de slotdag vrij en zag concurrent Wit-Rusland gelijkspelen tegen organisator Estland: 3-3. Alle partijen eindigden in remise. De Wit-Russen Evgeni Vatoetin, Anatoli Gantwarg en Andrei Toltsjikaoe kwamen daardoor evenals Nederland op 13 punten. Ze pakten het goud dankzij één bordpunt meer: 34-33. Het brons was voor Rusland. Het Nederlandse team werd gevormd door Ron Heusdens, Kees Thijssen, Martin Dolfing en Pim Meurs. Bij de vrouwen werd Nederland maandag Europees kampioen. (ANP)

Van Rijsselberge wint twee races in Palma

PALMA DE MALLORCa. Windsurfer Dorian van Rijsselberge heeft in de strijd om de Sofia Cup in de baai van Palma de Mallorca een grote sprong gemaakt in het klassement. De Texelaar won in de olympische RS:X-klasse zowel de vijfde als zesde race. In de algemene rangschikking rukte hij daardoor op naar de vierde plaats, met een riant uitzicht op het erepodium. Het verschil met de koplopers Zhahar Zubari (Israël) en Tom Ashley (Nieuw Zeeland) is nog slechts vier punten. (ANP)

Renner Chainel wint eerste rit De Panne

Oudenaarde. De Fransman Steve Chainel heeft gisteren de eerste etappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De renner was na de tocht over 198 kilometer tussen Middelkerke en Oudenaarde de sterkste in de sprint van een kopgroep van zeven. De Italiaan Luca Paolini eindigde als tweede, voor zijn landgenoot Enrico Gasparotto. De Nederlander Lieuwe Westra finishte als zesde. Chainel veroverde naast de dagzege ook de trui van klassementsleider. Westra staat vierde in de algemene rangschikking op 7 seconden. (ANP)

Russin Stepanova twee jaar geschorst

Moskou. De Russische langlaufster Lilija Stepanova is door haar nationale bond voor twee jaar geschorst wegens het manipuleren van een dopingcontrole. De specialiste op de cross country veroverde vorige week twee nationale titels, maar vroeg vervolgens iemand anders om namens haar urine in te leveren. Het bedrog werd ontdekt. De afgelopen maanden werden verscheidene vooraanstaande Russische langlaufers positief bevonden op epo. Onder hen drievoudig olympisch kampioene Joelija Tsjepalova en de olympisch kampioen van 2006, Jevgeni Dementiev. (ANP)

Opruiming bij Sparta onder selectiespelers

Rotterdam. Voetbalclub Sparta gaat aan het einde van dit seizoen niet verder met Edwin van Bueren, Cor Varkevisser, Sander van Gessel, Charles Dissels, Jeroen Merk, Eric Abdul, Jami Jaliens en Mehmet Aldogan. Ook de aflopende overeenkomst met trainer Geert Meijer van Jong Sparta zal niet worden verlengd. De verhuurde spelers Yuri Rose en Arne Slot hebben inmiddels een nieuwe verbintenis getekend bij respectievelijk De Graafschap en FC Zwolle. Verder is de optie op Marcellino van der Leeuw wel gelicht. De 19-jarige verdediger staat nu tot juni 2011 bij Sparta onder contract. (ANP)